Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Η Κινέζα κόυκλα", του Ευγένιου Τριβιζά (Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη)


Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Άνω - Κάτω γειτονιά; Εκεί τα πράγματα δεν είναι συνηθισμένα. Τα μικρά παιδάκια έχουν για κατοικίδια ριγέ ρινόκερους και μοβ μυρμηγκοφάγους, οι καμινάδες των σπιτιών αλλάζουν κάθε τόσο χρώμα, ενώ οι φανοστάτες των δρόμων αλλάζουν κάθε μέρα θέση!

Σε μια τέτοια εκπληκτική γειτονιά μεταφέρθηκε νοερά η Μικρή Παραμυθού, διαβάζοντας ένα  από τα πιο γνωστά παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά, το "Η Κινέζα κούκλα". Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας η Δανάη, ένα μικρό κορίτσι που ζει μαζί με τον μυρμηγκοφάγο της, τον Φαγούφ, σε μια συνοικία βγαλμένη μέσα από το μυαλό του πιο ευφάνταστου παραμυθογράφου! Μία μέρα εμφανίζονται εφτά μυστηριώδεις Κινέζοι και ζητούν από αυτήν μία χάρη. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι προς την περιπέτεια, όπου στόχος της αλλόκοτης αυτής παρέας είναι η αναζήτηση της Κινέζας πριγκίπισσας Τινγκ-Α-Λινγκ, που μια μάγισσα μεταμόρφωσε σε κούκλα!





Το διαφορετικό σε αυτό το βιβλίο δεν είναι οι φανταστικές εικόνες που σχηματίζουν οι προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις του μαιτρ του είδους, Ευγένιου Τριβιζά, ούτε η πρωτότυπη ιστορία, ούτε η διαχρονικότητά του (πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 και εξακολουθεί να κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα). Η πρωτοτυπία αυτού του βιβλίου έγκειται στο ότι το μισό είναι αφιερωμένο σε αινίγματα, αναγραμματισμούς και γρίφους, τα οποία έχουν προσαρμοστεί στην ιστορία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν μέρος αυτής. Ο αναγνώστης, σε αρκετά σημεία του παραμυθιού, καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να ανακαλύψει διαδρομές βάσει των οδηγιών που δίνονται ή ακόμη και να κάνει γλωσσικές και αριθμητικές ασκήσεις, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την ανάγνωση. Η προτεινόμενη ηλικία είναι από 8 έως 10 ετών, εξαιτίας του εκπαιδευτικού τμήματος που συμπληρώνει το βιβλίο, ωστόσο, μπορεί να διαβαστεί  και από ένα μικρότερο παιδί, παραλείποντας, με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου, τις ασκήσεις και μένοντας στο καθαρό κομμάτι του παραμυθιού (ακριβώς αυτό έκανα εγώ στην 4χρονη κόρη μου).

Ένα πολύ όμορφο παιδικό βιβλίο, που μπορεί να απασχολήσει το παιδί δημιουργικά για αρκετή ώρα! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Δεν υπάρχουν σχόλια