Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Οι καλές και οι κακές μάγισσες", του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή)


Η Μικρή Παραμυθού λατρεύει τις μάγισσες - τις καλές και τις κακές - τα γατοξόρκια, τις ιπτάμενες σκούπες (ειδικά όταν μπορούν να κάνουν και λίγη φασίνα εκτός από το να πετάνε), τα μυτερά καπέλα, τις μαγικές σφαίρες, τις μαύρες νυχτερίδες ( μόνο τις σοκολατένιες) και τις τούρτες με γεύση κεράσι. Μα περισσότερο απ' όλα λατρεύει τις ιστορίες που τα περιλαμβάνουν όλα αυτά, κυρίως όταν είναι βγαλμένες από την φαντασία ενός ανθρώπου που, αποδεδειγμένα, αγαπάει να γράφει βιβλία για τα παιδιά!

Αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του αγαπημένου συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, το "Οι καλές και οι κακές μάγισσες", που διαβάσαμε πρόσφατα (παρότι κυκλοφόρησε το 2013) και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Είναι γραμμένο σε αστείες ρίμες και δομημένο ως μία στιχομυθία, όπου οι κακές μάγισσες ξεκινάνε κάνοντας μία δήλωση στην οποία απαντάνε με τρόπο έξυπνο και εξαιρετικά χιουμοριστικό, χαρακτηριστικό του συγγραφέα τους, οι καλές μάγισσες. Το ιδιαίτερο σε αυτή την ιστορία, που την κάνει και μοναδική, είναι ότι οι καλές μάγισσες επιλέγουν πάντοτε να δουν την θετική όψη στα όσα ξεστομίζουν οι κακές, μέχρι που στο τέλος της ιστορίας, οι τελευταίες παραιτούνται και αποφασίζουν αντί για εχθροί να γίνουν συνοδοιπόροι και φίλες! 


 


Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει όχι μόνο για το παιχνιδιάρικο και γεμάτο φαντασία κείμενό του, αλλά και για την πυκνή, εφευρετική και γεμάτη από χρώμα εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και έχει διακριθεί με τα: Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού ΒιβλίουΒραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και  Έπαινο ΕΒΓΕ.

"...Οι Κακές μάγισσες λένε: θα ξυπνήσουμε τέρατα που κοιμούνται για αιώνες στη σπηλιά τους! 
Και οι Καλές μάγισσες λένε: Ξυπνήστε τα, φτιάχνουμε και πρωινό, να γλείφουνε τα δάχτυλά τους...". 

Σε έναν κόσμο όπου το καλό και το κακό συχνά βαδίζουν παρέα, ένα παιδικό βιβλίο είναι, ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να το διδαχτούν τα παιδιά! Πέρα, όμως, από την διδακτική πλευρά του, είναι ένα παραμύθι που διαβάζοντάς το μόνο καλά μπορείς να περάσεις! Και έτσι θα έπρεπε να είναι όλα τα παραμύθια!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια