Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Ταξίδι", του Aaron Becker


Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όλοι κάνουμε όνειρα και σχέδια για καινούρια ταξίδια! Στην δική μας οικογένεια τα μικρά ταξίδια ξεκινούν πάντοτε με αφορμή ένα καλό βιβλίο, ώσπου να καταλήξουν να γίνουν μεγάλα!

Και κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας και στην βιβλιοθήκη της Μικρής Παραμυθούς το υπέροχο βιβλίο του Aaron Becker, το "Ταξίδι", που κυκλοφορεί στην χώρα μας για λογαριασμό των εκδόσεων Φουρφούρι. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό παραμύθι, που αφηγείται με σιωπηλό τρόπο (silent book) την ιστορία ενός μικρού και μοναχικού κοριτσιού, που στην  αδυναμία της να πείσει τους ανθρώπους γύρω  να ασχοληθούν μαζί της, καταφεύγει στον κόσμο της φαντασίας της, ξεκινώντας για μία μεγάλη περιπέτεια μέσα από την μαγική πόρτα που ζωγραφίζει η ίδια με ένα κόκκινο μολύβι στον τοίχο του δωματίου της. Με αφετηρία τον μικρό της κόσμο και όχημα το ονειροπόλο της μυαλό, δραπετεύει σε έναν τόπο διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζει μέχρι τώρα, όπου  η περιπέτεια και ο κίνδυνος αφθονούν και εναλλάσσονται με την συγκίνηση και την αγωνία. Με όχημα μία μικρή κόκκινη βάρκα, ένα αερόστατο και ένα μαγικό ιπτάμενο χαλί, θα ζήσει μία συναρπαστική περιπέτεια, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν απειλητικό αυτοκράτορα! Το θάρρος και η καλοσύνη της, ωστόσο, θα αποδειχθούν πιο δυνατά από έναν ολόκληρο στρατό και θα την βοηθήσουν να αποκτήσει αυτό που στην πραγματικότητα ποθούσε από την πρώτη στιγμή: έναν αληθινό φίλο!






Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της πολυβραβευμένης τριλογίας του Aaron Becker, που συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με την "Αναζήτηση" και την "Επιστροφή". Η εικονογράφηση, που είναι και το κυρίαρχο  στοιχείο του συγκεκριμένου βιβλίου μιας και στερείται κειμένου, είναι εκπληκτική, δίνοντας έμφαση στις καμπύλες γραμμές και τα φωτεινά χρώματα, στα οποία παρεμβάλλεται το θερμό κόκκινο, λειτουργώντας ως πρωταγωνιστής και δίνοντας έμφαση στην λεπτομέρεια που θέλει  ο δημιουργός να προβάλλει σε κάθε σελίδα. Με αφορμή τις ζωγραφιές, ο αναγνώστης μπορεί - και πρέπει - να αναπτύξει την δική του ιστορία, που είναι δυνατόν κάθε φορά να αλλάζει, ανάλογα με το πόσο παραγωγική και δημιουργική είναι η φαντασία του! Η μικρή πρωταγωνίστρια του βιβλίου καταφέρνει να αντιμετωπίσει όλους τους εχθρούς που συναντά στο διάβα της, με σημαντικότερο, τελικά, την μοναξιά, δίνοντας, έτσι, ώθηση στην παιδική φαντασία να αναπτύξει άπειρες ιστορίες, προσθέτοντας, κάθε φορά, όσες λεπτομέρειες επιθυμεί! 

Για όλα εμάς τα μικρά και μεγάλα ονειροπόλα παιδιά που αγαπάμε να ταξιδεύουμε, αλλά κυρίως για όσους  χρόνια τώρα επιμένουμε να διασχίζουμε τον κόσμο με οδηγό την φαντασία μας, το μαγικό κόκκινο μολύβι του Becker θα ανοίξει δρόμους - θαλάσσιους, χερσαίους και ουράνιους - και πόρτες για έναν μυστικό προορισμό, όπου μπορεί κανείς να σχεδιάσει μόνος του τις δικές του διαδρομές!

Και το ταξίδι, μόλις ξεκινά....

Δεν υπάρχουν σχόλια