Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Η Γιαγιά μου η Κλέφτρα", του Ντέιβιντ Ουάλιαμς 

(Εικονογράφηση Τόνι Ρος)

Η Μικρή Παραμυθού συστήνει - σε όσους από εμάς δεν τον γνωρίζαμε ήδη - τον Ντέιβιντ Ουάλιαμς, τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων που δεν έγινε τυχαία ο Νο 1 ευπώλητος στη Μεγάλη Βρετανία, ούτε τυχαία έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες, μιας και πρόκειται για έναν πολυτάλαντο άνθρωπο που έφτασε να θεωρείται ο νέος Ρόαλντ Νταλ της γενιάς του. Την αρχή κάνουμε με το υπέροχο βιβλίο του "Η Γιαγιά μου η Κλέφτρα", που κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Μπεν ένα 11 χρονο αγόρι που απεχθάνεται τις Παρασκευές για έναν και μόνο λόγο: είναι η μέρα που οι γονείς του τον αφήνουν στο σπίτι της γιαγιάς, προκειμένου να περάσουν οι ίδιοι λίγο χρόνο μόνοι τους. Η γιαγιά του Μπεν είναι ο πιο βαρετός άνθρωπος του κόσμου! Η τηλεόρασή της δεν λειτουργεί, η μόνη διασκέδασή της είναι το Σκραμπλ, φοράει ένα ακουστικό που διαρκώς σφυρίζει δημιουργώντας έναν ενοχλητικό θόρυβο, μαγειρεύει το λάχανο σε όλες του τις εκδοχές - από σούπα έως λαχανόπιτα και πολυκαιρισμένο κέικ λάχανου - και τον υποχρεώνει να κοιμάται από πολύ νωρίς ενώ όλοι οι συνομήλικοί του είναι ακόμη έξω και παίζουν. Αλλά το χειρότερο όλων είναι η οσμή που αναδίδεται από τα οπίσθιά της, αφού έχει φάει μία γερή δόση από λάχανο! Ώσπου μία μέρα έρχεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη αλήθεια που θα αλλάξει όλη την εικόνα που είχε για την βαρετή γιαγιά του. Ένα κουτί γεμάτο από πανάκριβα κοσμήματα θα την αναγκάσει να παραδεχτεί την πραγματική της ταυτότητα, μιας και πρόκειται για μια παγκοσμίου φήμης κλέφτρα, γνωστή και ως Μαύρη Γάτα



Πλέον, το μικρό αγόρι ανυπομονεί για τις Παρασκευές, λατρεύει να κάνει παρέα με την άλλοτε βαρετή γιαγιά, το σκάει από το σπίτι του προκειμένου να την συναντά κρυφά και τολμά να την βοηθήσει στην πιο ριψοκίνδυνη αποστολή της ζωής της: την κλοπή των Κοσμημάτων του Στέμματος. Γιαγιά και εγγονός ρισκάρουν τα πάντα και οργανώνουν το σχέδιο στην εντέλεια χρησιμοποιώντας ένα αργοκίνητο μοτοποδήλατο για να φτάσουν μέχρι το Λονδίνο, καταδυτικές στολές για να διασχίσουν τον Τάμεση, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατασκευασμένους στο μάθημα χημείας του σχολείου, διάφανη μεμβράνη για να τυλίξουν τα σύνεργά τους (εννοώντας το κέικ λάχανου που κουβαλά πάντα μαζί της η γιαγιά), σπιτικό κέικ σοκολάτας για να κοιμίσουν τους φύλακες, αλλά κυρίως θάρρος και τόλμη για να κατορθώσουν αυτό που δεν κατάφερε ποτέ κανένας κλέφτης κοσμημάτων! Τί γνώμη θα σχηματίσει άραγε η βασίλισσα, όταν τους πιάσει στα πράσα στον πύργο του Λονδίνου; Και γιατί φοράει την κορώνα μαζί με το νυχτικό της;




Ένα  κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό  και πολύ σύγχρονο βιβλίο, χιουμοριστικό, ενδιαφέρον και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να βαρεθεί ούτε λεπτό! Καλογραμμένο, με γρήγορη δράση, ανατρεπτική πλοκή, διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μία φαινομενικά ανάλαφρη και διασκεδαστική ιστορία, που θίγει, ωστόσο, πολύ ουσιαστικά και πάντα επίκαιρα θέματα. Αφορά σε μία μέση οικογένεια, όπου οι γονείς δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα πιο βαθιά τους όνειρα, με αποτέλεσμα να περνούν τον χρόνο τους βυθιζόμενοι μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης. Δεν επιτρέπουν στο μοναχοπαίδι τους  να κάνει τα δικά του σχέδια για το μέλλον, αντίθετα το προτρέπουν να εκπληρώσει τα άφταστα δικά τους. Η ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια είναι παρατημένη από τους μόνους στενούς συγγενείς που έχει, οι οποίοι την εκμεταλλεύονται και την χρησιμοποιούν μόνο ως λύση ανάγκης. Ωστόσο, τολμά να βγει από τον λήθαργο της καθημερινότητας, θυμίζοντας στον μικρό της εγγονό πόσο του άρεσε κάποτε να κάνει παρέα μαζί της και προσφέροντάς του ένα πρότυπο ανθρώπου για να αγαπά και να θυμάται πάντοτε με θαυμασμό! Μία γιαγιά τόσο όμοια με εκατοντάδες χιλιάδες άλλες και ταυτόχρονα τόσο διαφορετική, μιας και προσπάθησε - και τα κατάφερε - να πλάσει έναν κόσμο όπως τον επιθυμούσε ο 11χρονος Μπεν, χαρίζοντάς του μια ανεπανάληπτη περιπέτεια, αυτοπεποίθηση και θάρρος για να κυνηγά στο εξής τα δικά του όνειρα!

Εμείς περάσαμε καταπληκτικά διαβάζοντάς το και ανυπομονούμε για τα υπόλοιπα βιβλία του Ντέιβιντ Ουάλιαμς, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός: "Ο Κύριος Βρομύλος", "Δισεκατομμυριούχος Ετών 12", "Ποντικομπέργκερ", "Η Ξεδοντίατρος", "Η Θεία μου η Απαισιότατη", "Η Μεγάλη Απόδραση του Παππού", "Ένα Φίδι στο Σχολείο μου" και "Τα Χειρότερα Παιδιά του Κόσμου".

Προτείνεται για παιδιά από 9 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια