Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Η Αγγελίνα", της Ξένιας Καλογεροπούλου 
(Εικονογράφηση: Daniel Egneus)


Αν η αναγνωστική πορεία μιας χρονιάς κρίνεται από το ξεκίνημά της, τότε η φετινή προβλέπεται να μας φέρει υπέροχα βιβλία! Η αγκαλιά της Μικρής Παραμυθούς γέμισε από πανέμορφα παραμύθια και τα ράφια της μικρής της βιβλιοθήκης αναδιοργανώθηκαν προκειμένου να χωρέσουν ακόμη περισσότερα!

Και κάπως έτσι ήρθε στη ζωή μας η Αγγελίνα, η ολοκαίνουρια ηρωίδα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για να μας διδάξει την αξία της υπομονής και της επιμονής. Ό,τι της έλειπε σε ομορφιά, της περίσσευε σε προκοπή και εξυπνάδα. Σαν κόρη φούρναρη που ήταν, είχε μάθει από μικρή να φτιάχνει μόνη της ψωμάκια, κουλουράκια και τσουρεκάκια, ενώ ταυτόχρονα ονειρευόταν με τα μάτια ανοιχτά σαν έβλεπε τις φρεγάτες με τα ψηλά κατάρτια και τα πολλά πανιά, να περνούν στα ανοιχτά, μακριά από τον περιορισμό του μικρού λιμανιού όπου βρισκόταν ο φούρνος του πατέρα της. Το πιο τακτικό της όνειρο είχε να κάνει με τον άντρα που ευχόταν και ήθελε να παντρευτεί, έναν άντρα αλλιώτικο από όσους την περιτριγύριζαν. Τόσο αλλιώτικο, που δεν υπήρχε πουθενά! Γι'αυτό και εκείνη μία μέρα αποφάσισε να τον φτιάξει μονάχη της: να τον ζυμώσει με τα ίδια της τα χέρια, όπως καθημερινά ζύμωνε μοναδικές παρασκευές!


Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Ζυμωτός, ένας τσουρεκάνθρωπος ολότελα διαφορετικός από τους συνηθισμένους, φτιαγμένος για να ταιριάζει μονάχα με εκείνην, από τα άξια χέρια της οποίας δημιουργήθηκε! Λίγο καιρό μετά παντρεύτηκαν και ζούσαν ευτυχισμένοι, ώσπου στο μικρό λιμάνι τους έριξε άγκυρα ένα μεγάλο καράβι με κατακόκκινα πανιά! Κυρά του ήταν η Δεβόρα, μια πλούσια αρχόντισσα που ερωτεύτηκε παράφορα τον αλλιώτικο Ζυμωτό και θέλησε να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα ξεκίνησε για ένα μεγάλο ταξίδι προκειμένου να τον βρει και να τον φέρει πίσω, περπατώντας νύχτα και μέρα, χωρίς να μπορούν να της σταθούν εμπόδιο ούτε ο καυτός ήλιος, ούτε η παγωνιά, ούτε οι απροσπέλαστοι τοίχοι,  ούτε η μυστηριώδης κυρία Ζβέζα, αλλά ούτε οι κλειστές πόρτες και τα χίλια σκαλιά του επιβλητικού πύργου που δέσποζε στο μεγάλο λιμάνι όπου ζούσε η απαιτητική αρχόντισσα. Θα καταφέρει άραγε η Αγγελίνα να θυμίσει στον Ζημωτό πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη που κάποτε τους ένωσε ή το κόκκινο κρασί που του σέρβιρε στο κρυστάλλινο ποτήρι της η πλούσια Δεβόρα θα τους κρατήσουν μακριά για πάντα τον ένα από τον άλλο;

Η Ξένια Καλογεροπούλου γράφει ένα παραμύθι βγαλμένο από αλλοτινούς καιρούς, που μας φέρνει μια νοσταλγική διάθεση, καθώς μας ταξιδεύει στις περασμένες εποχές των γιαγιάδων μας και στα μοναδικά παραμύθια που μόνο εκείνες ήξεραν και μπορούσαν να διηγηθούν! Μία ιστορία που προβάλλει μεν την δύναμη των χρημάτων και της εξωτερικής ομορφιάς, διδάσκει δε ότι η εσωτερική δύναμη και η θέληση μπορούν να πετύχουν περισσότερα! Εκ πρώτης όψεως το βιβλίο δείχνει να επικεντρώνεται σε μια ιστορία έρωτα, στην πραγματικότητα, όμως, προασπίζεται ανθρώπινες χάρες όπως είναι η δύναμη της αληθινής αγάπης,  οι δυνατότητες που κρύβει η ανθρώπινη θέληση και τα όσα ακατόρθωτα μπορεί να πετύχει η δύναμη του μυαλού, ενώ απορρίπτει συμπεριφορές όπως είναι ο εγωισμός και ο συγκεντρωτισμός όσων έχουν μάθει να τα θέλουν και να τα έχουν όλα. Η Αγγελίνα θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη γυναίκα που επιθυμεί, διεκδικεί και φτιάχνει μόνη της τη ζωή που η ίδια θέλει, όπως ακριβώς - αλληγορικά - πλάθει με τα χέρια της τον τσουρεκένιο άντρα της.


Οι εκπληκτικές ζωγραφιές τους πολυβραβευμένου Σουηδού εικονογράφου Daniel Egneus,  που ντύνουν το βιβλίο παντρεύουν δύο φαινομενικά ανόμοια πράγματα: τον παλιομοδίτικο - με την καλή έννοια - χαρακτήρα του κειμένου με την σύγχρονη εικονογράφηση,  δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα, και ένα παιδικό βιβλίο που παραπέμπει  περισσότερο σε έργο τέχνης, αποτελώντας έναν, ακόμη,  καλό λόγο για να το διαβάσει κανείς!



Η ιστορία της Αγγελίνας με τις αμέτρητες περιπέτειες που έζησε μέχρι να βρει την ευτυχία, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη έως και την τελευταία της σελίδα!  Όσο για τη Δεβόρα, "... αυτή σίγουρα δεν ήξερε να ζυμώνει... Και ούτε ήξερε, βέβαια, πως μόλις φτιάξεις έναν άντρα έτσι ακριβώς όπως τον θέλεις, πρέπει και να του δαγκώσεις το μικρό του δαχτυλάκι". 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια