Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Οι Μάγισσες", του Roald Dahl 
(Εικονογράφηση: Quentin Blake)


Η Μικρή Παραμυθού μας καλωσορίζει στον θαυμαστό κόσμο του Roald Dahl, του πιο γνωστού, ίσως, παραμυθά παγκοσμίως! Οι μαγικές του ιστορίες, καθώς και οι ευφάνταστοι και αξέχαστοι ήρωές του, είχαν ως αποτέλεσμα την πώληση περισσότερων από 200 εκατομμυρίων αντιτύπων και την μετάφραση των βιβλίων του σε 58 γλώσσες. Στην χώρα μας κυκλοφορούν για λογαριασμό των εκδόσεων Ψυχογιός


Ο Βρετανός, νορβηγικής καταγωγής, συγγραφέας Roald Dahl,  είναι ο εμπνευστής των Gremlins και ένας από τους συγγραφείς που επηρέασαν τα σενάρια της σειράς "The Twilight zone" και της ταινίας του Τζέιμς Μποντ "Ζεις μονάχα δυο φορές". Παράλληλα, υπήρξε πιλότος της ΡΑΦ (πολέμησε στην Ελλάδα κατά την γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του '41) και σύνδεσμος στην Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά ευρύτερα γνωστός έγινε κατά τη δεκαετία του '40 χάρη στα παιδικά βιβλία που έγραψε, όπου συχνά περιλαμβάνονται αυτοβιογραφικά στοιχεία. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι: Οι Βλακέντιοι - Το Θαυματουργό Φάρμακο, Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο ΣοκολάταςΟ Τσάρλι και ο Μεγάλος Γυάλινος ΑνελκυστήραςΟ Τζίμης και το ΓιγαντοροδάκινοΜατίλνταΟι MάγισσεςΟ ΜΦΓ: Ο Μεγάλος Φιλικός ΓίγανταςΟ Απίθανος Κoς. Φοξ - Το Μαγικό Δάχτυλο,  Ντάνι, ο Πρωταθλητής του ΚόσμουΗ Υπέροχη Ιστορία του Χένρι ΣούγκαρΤα Παραμύθια ΑνάποδαΤα ΠαλιοτέραταΑγόρι, με κάποια από αυτά να έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.


Η Μικρή Παραμυθού διάβασε και παρουσιάζει τις Μάγισσες, ένα βιβλίο με ήρωες σκοτεινούς και γκροτέσκους, που ξεχειλίζει, όμως, από χιούμορ και φαντασία,  διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα! Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αγόρι του οποίου το όνομα δεν μαθαίνουμε ποτέ, ενώ η ιστορία είναι γραμμένη, κυρίως, σε πρώτο πρόσωπο, αποτελώντας την προσωπική αφήγηση εκείνου. Ο μικρός ήρωας αναγκάζεται να ζήσει μαζί με την Νορβηγίδα γιαγιά του στο πατρικό του στην Αγγλία, όταν οι γονείς του πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος. Εκείνη θα τον μυήσει στον τρομακτικό κόσμο των μαγισσών, όταν θα του διηγηθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για εκείνες. Βαθιά μέσα του, ίσως και να μην πίστεψε πως όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αλήθεια, ώσπου - για κακή του τύχη - συνάντησε ένα σωρό από αυτές, όταν βρέθηκε κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα στην αίθουσα ενός ξενοδοχείου, όπου γινόταν το ετήσιο συνέδριο όλων των μαγισσών της Αγγλίας! 


Όσο και αν προσπάθησε να περάσει απαρατήρητος, οι μάγισσες δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την οσμή σκυλίσιων κοπράνων, που αναδύουν όλα τα καθαρά παιδιά και είναι αντιληπτή μονάχα από τα εξαιρετικά ευαίσθητα ρουθούνια εκείνων, με αποτέλεσμα η Μεγάλη Αρχιμάγισσα να τον μεταμορφώσει σε ποντίκι, χάρη στην δικής της εφεύρεσης Φόρμουλα 86, τον Ποντικοκατασκευαστή Αργής Δράσης. Η κατάστασή του τον απασχόλησε ελάχιστα, μπροστά στον κίνδυνο που βρέθηκε ξαφνικά να απειλεί όλα τα παιδιά της Αγγλίας, μιας και το σχέδιο της Αρχιμάγισσας ήταν να τα μεταμορφώσει όλα σε ποντίκια. Ο μικρός δεν θα σταθεί άπρακτος, αλλά με την βοήθεια της γιαγιάς του θα προσπαθήσει να εξοντώσει όλες τις Αγγλίδες μάγισσες, ξεκινώντας από την φοβερή και τρομερή αρχηγό τους. Τα σχέδιά του, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, μιας και έχει βλέψεις να απαλλάξει όλη την υφήλιο από αυτές, παρόλο που ο ίδιος δεν είναι παρά ένα μικρό ποντίκι, με περιορισμένες δυνάμεις και διάρκεια ζωής, ενώ για συνεργό του προορίζει μια ηλικιωμένη - και με επιβαρυμένη υγεία - γυναίκα. Θα τα καταφέρει, άραγε, να κλέψει τον ποντικοκατασκευαστή και να εμποδίσει το σχέδιο της αρχιμάγισσας να αγοράσουν οι μάγισσές της όλα τα καραμελάδικα της χώρας, χορηγώντας μέσω αυτών την καταστροφική φόρμουλα σε όλα τα μικρά παιδιά;




Πρόκειται για μια ιστορία η οποία - μεταξύ άλλων - είναι εξαιρετικά καλογραμμένη και αρκετά πρωτότυπη, γι' αυτό και δεν καταφέρνει ούτε στιγμή να γίνει βαρετή. Ανάμεσα στην φαντασία και τα έξω από την πραγματικότητα περιστατικά, προσφέρει σπουδαία διδάγματα για την δύναμη της θέλησης, που ξεπερνά εμπόδια σωματικά, ηλικιακά και πρακτικά. Ο μικρός - παρά το γεγονός ότι άλλαξε η ζωή του χάνοντας ξαφνικά τους γονείς του και την ανθρώπινη υπόστασή του - δεν έχασε το πείσμα, το κουράγιο  και την αισιοδοξία του, βλέποντας, ακόμη και στα δύσκολα, να ανακύπτουν ένα σωρό θετικά. Το βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1985 και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, αποτελείται από 239 σελίδες, εμπλουτίζεται από  τα ασπρόμαυρα σκίτσα του Quentin Blake και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω.

Αν είστε και εσείς λάτρης του Roald Dahl, ή αν μέχρι χθες σας ήταν άγνωστος αλλά συνηθίζετε να αψηφάτε τον κίνδυνο και δεν σας τρομάζουν όλες αυτές οι μάγισσες που ζουν κρυφά ανάμεσά μας, ούτε ο Ποντικοκατασκευαστής Αργής Δράσης, τότε θα αγαπήσετε το συγκεκριμένο βιβλίο τόσο, όσο το αγαπήσαμε και εμείς! 




Δεν υπάρχουν σχόλια