Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


το "Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι;", του Φίλιππου Φωτιάδη (Κείμενο και εικονογράφηση)


Ο Ηλίας επιθυμεί απεγνωσμένα για κατοικίδιο ένα σκύλο και αυτό είναι που ζητάει από τον Άγιο Βασίλη. Εκείνος, όμως, θα τον αγνοήσει και αντί για σκύλο θα του φέρει τον Μίλτο, ένα μεγαλούτσικο και καφετί μυρμήγκι, όμοιο με τα χιλιάδες μυρμήγκια που περπατούν στο πεζοδρόμιο! Ο Ηλίας, αρχικά, απογοητεύεται, αποφασίζει, ωστόσο, να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, μήπως και ο Μίλτος αποδειχτεί τελικά πρώτης τάξεως κατοικίδιο! Του φτιάχνει φωλιά μέσα σε ένα άδειο βάζο από μαρμελάδα και ξεκινά προσπάθειες να τον εξημερώσει, δίνοντάς του όλο και πιο βαριά πράγματα να σηκώσει για να εξασκείται και βάζοντάς τον να κάνει αγώνες δρόμου σε μια χειροτεχνία με διπλωμένα χαρτιά. Ώσπου μια μέρα, έπειτα από ένα φρικτό ατύχημα, ο Μίλτος πεθαίνει! Την επομένη, όμως, συμβαίνει κάτι μαγικό! Ο Ηλίας επιστρέφει από το σχολείο και βρίσκει το καφετί του μυρμήγκι ολοζώντανο να τον περιμένει! Μήπως, τελικά, τα μυρμήγκια είναι εφτάψυχα σαν τις γάτες;


Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική απόπειρα του βραβευμένου εικονογράφου Φίλιππου Φωτιάδη, που από τον ευρηματικό τίτλο και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς το ιδιαίτερο χιούμορ του! Με έξυπνο κείμενο και πολύ σύγχρονη εικονογράφηση (δεν θα περίμενε κανείς τίποτε λιγότερο, έπειτα από το καταπληκτικό "Επτά Παραμύθια μια Ιστορία. Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν",  του Γιώργου Νανούρη βλ.εδώ), αποτελεί μια πολύ φρέσκια και διαφορετική από τις υπόλοιπες, πρόταση. Το χιούμορ του, που σε κάποια σημεία φτάνει στα όρια του μαύρου, σίγουρα δεν θα βρει σύμφωνους όλους όσους το διαβάσουν, εκείνοι, ωστόσο, που θα το αγαπήσουν θα γελάσουν με την ψυχή τους! Μια ιστορία όπου οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη με απίστευτο τρόπο, μέχρι στο τέλος να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του Ηλία! 



Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία εκείνων που πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια δεν διαφέρουν και πολύ από τους σκύλους, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το ολοκαίνουριο βιβλίο του Φίλιππου Φωτιάδη και να ανακαλύψετε γιατί τα μυρμήγκια δεν μπορούν με τίποτα, μα με τίποτα, να γίνουν κατοικίδια! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια