Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Το μεγάλο βιβλίο των Συναισθημάτων", 

των Esteve Pujol & Rafael Bisquerra

(Εικονογράφηση: Carles Arbat)  


Με τον ερχομό της νέας χρονιάς κυκλοφόρησε, μεταξύ άλλων, ένα παιδικό βιβλίο για το οποίο είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα ξεχωρίσει, χάρη στο πρωτότυπο περιεχόμενο και την καλαίσθητη και προσεγμένη του έκδοση. 



Πρόκειται για μια ανθολογία με 20 ιστορίες και παραμύθια γύρω από ισάριθμα συναισθήματα. Ελληνικοί μύθοι, ιστορίες από την Αφρική, την Ισπανία και τη Βραζιλία, κινέζικοι και βιετναμέζικοι θρύλοι και πολλά παραμύθια, επιλέχθηκαν προσεκτικά για να προβάλλουν διαφορετικά συναισθήματα, όπως τον αυτοέλεγχο, την παρόρμηση, το θυμό, το φόβο, τη θλίψη, την ντροπή, την ευγνωμοσύνη και τη συγχώρεση. Της κάθε ιστορίας προηγείται μικρή εισαγωγή, επεξηγηματική του συναισθήματος που πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα από αυτήν, ενώ έπεται σύντομη σύνοψη αυτού. 



Στο βιβλίο περιέχονται αποσπάσματα γνωστών λογοτεχνικών κλασικών κειμένων, όπως ο Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν, θρύλοι και παραμύθια από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως ο αυλητής του Χάμελιν, των αδελφών Γκριμμ και ο Τοσοδούλης. Στόχος είναι η συναισθηματική εκπαίδευση του αναγνώστη, που επιτυγχάνεται χάρη στην επεξήγηση, μέσω ψυχοπαιδαγωγικών τρόπων, των διαφορετικών συναισθημάτων.



Μέσω της αναφοράς στην Ιλιάδα του Ομήρου και την Αινειάδα του Βιργιλίου, επιδιώκεται να γίνουν κατανοητές οι έννοιες της εκδίκησης και της αντοχής, αντίστοιχα. Οι Δύο γενναίοι ράφτες, από τη συλλογή Ροντάλλα του Χασίντ Βερνταγκουέρ επιλέχθηκαν για το συναίσθημα του φόβου, Το τσαμπί από σταφύλι, του Λέοντα Τολστόι, για την ενσυναίσθηση, ο Αινείας και η καταστροφή της Τροίας, από την Αινειάδα του Βιργιλίου, για την αντοχή και την ανάκαμψη κοκ. 



Οι ιστορίες διανθίζονται από όμορφη εικονογράφηση, ενώ στο τέλος παρατίθενται παροιμίες, ρητά και αποσπάσματα φιλοσόφων, αρχαίων ποιητών κα. Αποτελείται από 112 σελίδες, προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 8 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια