Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Η Θεία μου η Απαισιότατη", του Ντέιβιντ Ουάλιαμς 

(Εικονογράφηση: Τόνι Ρος)




Η Μικρή Παραμυθού συνεχίζει - προς μεγάλη της απόλαυση - το αναγνωστικό ταξίδι στον κόσμο του Ντέιβιντ Ουάλιαμς, του συγγραφέα που δεν έγινε τυχαία ο Νο 1 ευπώλητος στη Μεγάλη Βρετανία, ούτε τυχαία έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες, μιας και πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους της γενιάς του, ενώ έφτασε να θεωρείται ο νέος Ρόαλντ Νταλ. Την αρχή κάναμε με το υπέροχο βιβλίο του "Η Γιαγιά μου η Κλέφτρα" (Βλέπε εδώ), για να συνεχίσουμε σήμερα με ένα εξίσου καταπληκτικό μυθιστόρημά του, το "Η Θεία μου η Απαισιότατη".


Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι η Αλμπέρτα, η πιο απαίσια και πανούργα θεία που έζησε ποτέ, η 13χρονη Στέλλα, πλέον γνωστή και ως Λαίδη Σαξμπι, ο Κάπνας, το φάντασμα ενός μικρού καπνοδοκαθαριστή που στην πραγματικότητα πρόκειται για τον φρικτά δολοφονημένο (μαντεύετε άραγε από ποια;) παρολίγον Λόρδο Σάξμπι και ο Βάγκνερ, μια μεγάλη βουνίσια κουκουβάγια της Βαυαρίας. Όλοι μαζί συνθέτουν μία αλλόκοτη παρέα με μοναδικό συνδετικό κρίκο την έπαυλη Σάξμπι, ένα μεγαλοπρεπές σπίτι πολλών αιώνων, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου και αντικείμενο πόθου της ραδιούργας Αλμπέρτα. Όταν οι γονείς της Στέλλα δολοφονούνται από την ίδια την αδελφή του πατέρα της, τότε ξεκινά ένα ανελέητος αγώνας να βγάλει και την ανιψιά της από τη μέση, προκειμένου η πολυπόθητη έπαυλη να φτάσει στα χέρια της και να μετατραπεί σε μουσείο για κουκουβάγιες! Παρόλο που όλα δείχνουν να βαίνουν υπέρ της θείας, η σωτήρια εμφάνιση ενός μικρού φαντάσματος θα φέρει την ανατροπή και θα σταθεί πολύτιμη για την Στέλλα!



Μία καταπληκτική ιστορία, αρκετά κωμική και με έξυπνη, γρήγορη και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, που έχει ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο 392, συνολικά, σελίδων να διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί!Το χαρακτηριστικό στα βιβλία του Ντέιβιντ Ουάλιαμς είναι ότι συνδυάζουν με έναν μοναδικό τρόπο το ξεκαρδιστικό χιούμορ με το ευαίσθητο και συγκινησιακό περιεχόμενο, κάτι που συναντήσαμε πρώτη φορά στην κλέφτρα γιαγιά του και βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και εδώ. Και ενώ πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που οι γονείς του δολοφονήθηκαν και το ίδιο περνάει πολύ άσχημα κάτω από την ίδια στέγη με μια ραδιούργα συγγενή και παράλληλα με την ζωή απειλείται και η περιουσία του, ο αναγνώστης μόνο ευχάριστα μπορεί να περάσει με το χιούμορ που κάποιες στιγμές φτάνει στα όρια του μαύρου. Στο βιβλίο παρεμβάλλονται σκίτσα του Τόνι Ρος, εξίσου κωμικά και απόλυτα ταιριαστά με την γραφή. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.    


Όσο απαίσιες και αν νομίζετε, πιστεύετε ή είστε σίγουροι ότι είναι οι θείες σας, σίγουρα δεν φτάνουν σε απαισιότητα την θεία Αλμπέρτα, την πιο πανούργα θεία που έζησε ποτέ! Για να το πιστέψετε θα πρέπει να διαβάσετε ένα ολόκληρο βιβλίο, από την αρχή μέχρι το τέλος, το οποίο - σας διαβεβαιώ - θα απολαύσετε!



Δεν υπάρχουν σχόλια