Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Τα Φανταστικά μου Ταξίδια", του Βασίλη Κουτσιαρή (εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή)


Με αφορμή την καινούρια σχολική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες, η Μικρή Παραμυθού διαβάζει και προτείνει για σήμερα το καινούριο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, "Τα Φανταστικά μου Ταξίδια".



Κεντρική ηρωίδα είναι η Νεφέλη, μια πολύ καλή μαθήτρια της Δευτέρας δημοτικού. Είναι επιμελής και εργατική στα διαβάσματά της και πρόθυμη πάντα να πει την σωστή απάντηση, αρκεί να μην προλάβει να την ρωτήσει η κυρία, προτού σηκώσει εκείνη το χέρι της.   Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε τα χάνει και ακόμη και η πιο απλή ερώτηση της μοιάζει βουνό! Κάθε που έρχεται αντιμέτωπη με μια απρόσμενη εξέταση, νοιώθει να βγαίνει από το σώμα της και να απομακρύνεται σε ένα φανταστικό ταξίδι. Άλλοτε στην κορυφή του Ολύμπου, κάποιες φορές σε έναν ψηλό ουρανοξύστη, ακόμα και στο εσωτερικό ενός τρένου που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Το μυαλό της ταξιδεύει παντού και η ίδια αγχώνεται υπερβολικά, όταν η δασκάλα την ρωτά. Θα καταφέρει, άραγε, η Νεφέλη να βρει τον τρόπο να δαμάσει τους φόβους της και να μετατρέψει όλα εκείνα τα φανταστικά της ταξίδια σε αληθινά;



Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι για τα συναισθήματα και την σχολική συμπεριφορά των μικρών παιδιών. Ο εκπαιδευτικός Βασίλης Κουτσιαρής άπτεται των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κεντρική ηρωίδα - που θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε ανώνυμο παιδί  μιας τυχαίας τάξης ενός οποιουδήποτε σχολείου - για να πραγματευτεί ένα ζήτημα που, παρόλο που υφίσταται από τότε που άρχισαν να υπάρχουν μαθητές και σχολεία, δυστυχώς μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να παίρνει μορφή, να προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς και να αναζητούνται τρόποι για την επίλυσή του. Οι σχολικές φοβίες και οι μέθοδοι ενθάρρυνσης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους έχουν γεμίσει σελίδες βιβλίων. Η παρουσίασή τους, ωστόσο, ως απλού παιδικού παραμυθιού, είναι ένα πρώτο βήμα στην αποδοχή ενός τόσο σημαντικού προβλήματος. Η ταύτιση πολλών παιδιών με το πρόσωπο της Νεφέλης - στην οποία θα αναγνωρίσουν τον δικό τους εαυτό, τα άγχη και τις φοβίες τους -  ίσως συμβάλλει στην απενοχοποίηση και την αποδοχή όσων αισθάνονται, ενθαρρύνοντάς τα να συζητήσουν ανοιχτά όσα τα προβληματίζουν. Ελκυστική και πολύ ενδιαφέρουσα η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, συμπληρώνει ιδανικά την ιστορία προσδίδοντας έναν ακόμη πιο σύγχρονο χαρακτήρα στο βιβλίο.


Αποτελείται συνολικά από 32 σελίδες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Δεν υπάρχουν σχόλια