Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Οι Συγγνώμες μιας Μάγισσας" και "Τα Ευχαριστώ ενός Ιππότη", της Ιωάννας Μπαμπέτα 

(Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου)


Μια μάγισσα χρειάζεται ραβδί, καπέλο και μια μπέρτα. Έτσι, τουλάχιστον, νόμιζε η Ερμιόνη. Ώσπου έκανε το σπίτι άνω κάτω και ανακάτεψε τα πράγματα της μαμάς, προσπαθώντας να μεταμορφωθεί στις μάγισσες που έβλεπε και διάβαζε στα παραμύθια. Όταν κατάλαβε το λάθος της, ξεκίνησε να συγυρίζει και να ζητά συγγνώμη από όλα και όλους όσους είχε αναστατώσει. Και τότε μεταμορφώθηκε σε αληθινή μάγισσα και κατάλαβε πως δεν ήταν το ραβδί, το καπέλο και η μπέρτα εκείνα που χρειαζόταν, αλλά μία και μόνο μαγική λέξη!


Ένας ιππότης χρειάζεται σπαθί, ασπίδα και ένα κάστρο. Για αυτό ήταν σίγουρος ο Αρθούρος, ο αδελφός της Ερμιόνης. Ώσπου έφτασε στην παιδική χαρά και εκεί κατόρθωσε με γενναίο τρόπο να προστατέψει ένα μικρό κορίτσι από τα ανοιχτά στόματα των κροκόδειλων που κολυμπούσαν δίπλα του, να βοηθήσει ένα μικρό αγόρι να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του και να νικήσει την μάχη που έπρεπε να δώσει για να σώσει την πριγκίπισσα από το ψηλό κάστρο. Και τότε μόνο κατάλαβε πως με τόσα πολλά ευχαριστώ που μάζεψε μόνο πραγματικός ιππότης θα μπορούσε να είναι!


Δύο υπέροχες και πολύ καλογραμμένες ιστορίες με κοινό παρονομαστή την προσφορά, την ευγένεια και την καλοσύνη. Τόσο η ιστορία της Ερμιόνης, όσο και εκείνη του Αρθούρου είναι φτιαγμένες με τόση τέχνη, ώστε κατορθώνουν να μετατρέψουν σε περιπέτεια όλα εκείνα τα απαραίτητα ψυχικά χαρίσματα με τα οποία πρέπει να εφοδιαστεί κάθε άνθρωπος. Αν και τελικός στόχος των δύο παραμυθιών είναι η κατανόηση της σημασίας του να είναι κανείς ευγενικός ζητώντας συγγνώμη και λέγοντας ευχαριστώ, καταφέρνουν, ωστόσο, να το παρουσιάσουν με έμμεσο τρόπο, ως μαγικές και ηρωικές πράξεις που μεταμορφώνουν τα παιδιά σε μάγισσες ή ιππότες, χωρίς τον έντονο διδακτισμό που έχουν αντίστοιχα βιβλία.


Και τα δύο βιβλία περιλαμβάνουν οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς με πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την υπέρβαση της ντροπής και του φόβου των παιδιών μέσω της φαντασίας, την ενίσχυση της παιδικής συνεργασίας, την ενθάρρυνση και την τόνωση της αυτοεκτίμησής τους και πολλά ακόμη. Υπέροχη εικονογράφηση που  ενισχύει την προσπάθεια των βιβλίων για έναν σύγχρονο και ταυτόχρονα παραμυθένιο χαρακτήρα. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Για όσους αγαπάμε τα παιδικά βιβλία που μεταφέρουν μηνύματα, αλλά ταυτόχρονα είμαστε λάτρεις των ιστοριών που κρύβουν μαγεία, τα βιβλία της Ιωάννας Μπαμπέτα θα μας αρέσουν πολύ καθώς αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια