Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...
2 κλασικά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!


"Η Βασίλισσα του Χιονιού", σε διασκευή της Valentina Deiana (Εικονογράφηση: Daniela Volpari)

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σε έκταση παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που γράφτηκε πριν από 200, περίπου, χρόνια και εξακολουθεί να διαβάζεται με θαυμασμό από τις νεώτερες γενιές. Αφηγείται το μεγάλο ταξίδι της Γκέρτα, ενός κοριτσιού που ξεκίνησε να βρει τον Κάι, τον αγαπημένο της φίλο που πήρε μαζί της η βασίλισσα του χιονιού. Το μικρό αγόρι, μαγεμένο από τα δύο θραύσματα ενός μαγικού καθρέφτη που καρφώθηκαν στο μάτι και την καρδιά του, ακολούθησε την παγωμένη βασίλισσα στο παλάτι της, που στα μάτια του φάνταζε ως το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Η Γκέρτα ξεκίνησε να τον αναζητήσει ζώντας μεγάλες περιπέτειες και γνωρίζοντας πολλά πλάσματα, ανθρώπινα και μη, προτού καταλήξει στο παγωμένο κάστρο· από την ηλικιωμένη γυναίκα που θέλησε με μάγια να την κρατήσει κοντά της για πάντα έως το κοράκι που την οδήγησε στον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα ενός βασιλείου και από τη μικρή λησταρχίνα της οποίας η καρδιά μαλάκωσε σαν άκουσε την ιστορία της, έως τον τάρανδο που την οδήγησε στη Φινλανδία.




Η επετειακή σκληρόδετη έκδοση του οίκου Χάρτινη Πόλη ανήκει στη σειρά Κλασικά ΠαραμύθιαΑποτελείται, συνολικά, από 42 σελίδες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και πάνω.  Το κείμενο είναι συνοπτικό αλλά αρκούντως περιεκτικό, ενώ η εικονογράφηση είναι απλή, χωρίς, ωστόσο, να στερείται μαγείας, ιδανικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ένα παραμύθι για την φιλία και την αγάπη, κατάλληλο για τις γιορτινές - και όχι μόνο - μέρες!


"Ο Μολυβένιος Στρατιώτης", σε διασκευή του Paolo Valentino (Εικονογράφηση: Valeria Abatzoglu)

Η ιστορία του μολυβένιου στρατιώτη που ξεχώριζε εξαιτίας του ενός και μόνο ποδιού του είναι πασίγνωστη και πολυαγαπημένη. Το στρατιωτάκι δόθηκε ως δώρο κάποια παραμονή Χριστουγέννων σε ένα αγόρι, μαζί με 24 ακόμη, όλα αρτιμελή και τέλεια εκτός από εκείνον. Ο μολυβένιος στρατιώτης αγάπησε την πανέμορφη μπαλαρίνα με την γαλάζια κορδέλα στον ώμο, που μοιραζόταν μαζί του και με πολλά ακόμη παιχνίδια το ίδιο παιδικό δωμάτιο. Ωστόσο, ένα τρομακτικό ξωτικό ζήλεψε την ευτυχία τους και έριξε το στρατιωτάκι από το παράθυρο, οδηγώντας το - παρά τη θέλησή του - σε ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι! Ο γενναίος στρατιώτης θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της επιστροφής, η  κακία, όμως, του ξωτικού θα θελήσει να του στερήσει την αγάπη για πάντα. Οι αληθινές αγάπες, ωστόσο, καταφέρνουν και παραμένουν αιώνιες, έστω και μέσα από τις στάχτες τους!



Πρόκειται για μια κλασική ιστορία, που στη συνείδησή μας είναι συνδυασμένη με την γιορτή των Χριστουγέννων! Στην έκδοση του οίκου Χάρτινη Πόλη, που αποτελείται συνολικά από  36 σελίδες, το κείμενο είναι απλοποιημένο, ιδανικό για τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών, στα οποία απευθύνεται. Η πολύ όμορφη εικονογράφηση και η αρκετά προσεγμένη έκδοση, είναι αντιστρόφως ανάλογα της χαμηλής τιμής πώλησης του βιβλίου. Ανήκει στη σειρά Μεγάλα Παραμύθια, στην οποία κυκλοφορούν αρκετά ακόμη κλασικά έργα. Ένα παιδικό βιβλίο που μας καλεί να μοιραστούμε την μαγεία του κόσμου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ίσως το πιο ταιριαστό δώρο για τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε!


Χρόνια πολλά!  

Δεν υπάρχουν σχόλια