Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...
2 Χριστουγεννιάτικα βιβλία των εκδόσεων Καλέντης

"Εγώ το ξωτικό", της Μαριβίτα Γραμματικάκη
(Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού)

Ο Ντελφ είναι ένα ξωτικό που διαφέρει από τα υπόλοιπα, εξαιτίας των τεράστιων μυτερών αυτιών του, για τα οποία πάντοτε ντρεπόταν πολύ. Κάποια χρονιά, όμως, ο Άγιος Βασίλης θα του χαρίσει ένα σκουφάκι κατάλληλο για το δικό του και μόνο κεφάλι και θα τον χρίσει αρχηγό των υπόλοιπων ξωτικών στο δάσος των Χριστουγέννωνεκεί όπου έρχεται κάθε χρόνο ο σάκος με τα γράμματα των παιδιών και μπαίνουν μπρος οι μηχανές σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο παιχνιδιών! Τα ξωτικά δουλεύουν όλα πολύ σκληρά, προκειμένου να είναι κάθε Παραμονή έτοιμα τα παιχνίδια για να μοιραστούν στα παιδιά του κόσμου. Όμως, τη φετινή χρονιά όλα κινδυνεύουν να καταστραφούν! Ένα γκρινιάρικο ξωτικό, απογοητευμένο από την έλλειψη αναγνώρισης  της προσφοράς όλων των ξωτικών στην προετοιμασία των παιχνιδιών, φέρνει τα πάνω κάτω. Σταματά τις μηχανές, τρώει τα γλυκίσματα που προορίζονταν για τα παιδιά και ανακατεύει τα γράμματά τους! Θα καταφέρει, άραγε, ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει σωστά τα δώρα ή το πρωινό των Χριστουγέννων θα τους βρει όλους απογοητευμένους και λυπημένους; 



Ίσως ήρθε τελικά η ώρα, όλα τα ξωτικά του μαγικού τούτου δάσους να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει, παίρνοντας μέρος σε ένα φανταστικό ταξίδι, από το οποίο  θα μάθουν πως το καλύτερο δώρο δεν είναι πάντοτε αυτό που παίρνεις, αλλά και αυτό που προσφέρεις! Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία για το καλό και το κακό και πώς αυτά μπερδεύονται μεταξύ τους, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ως διήγημα για αφηγητή και ορχήστρα, σε μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη. Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από την Ρένια Μεταλληνού και ξεχωρίζει για την αισθητική και την γιορτινή της διάθεση, χωρίς να γίνεται υπερβολική. Αποτελείται, συνολικά, από 40 σελίδες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών και πάνω.


"Τι θα έκανα αν ήμουν Άι-Βασίλης", της Τατιάνας Ζωγράφου (Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά)

Ένα εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους, που αναφέρει όλα εκείνα τα δώρα που έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο! Ο Άγης και η Λεωνή μοιράζονται με τα παιδιά όλου του κόσμου τις σκέψεις τους πάνω σε όλα εκείνα που θα έκαναν αν ήταν στη θέση του Άγιου Βασίλη: θα προσπαθούσαν, θα αναρωτιόνταν, θα απορούσαν, θα σιωπούσαν, μα κυρίως θα άκουγαν όλα εκείνα που θα έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο. Θα πρόσφεραν στα παιδιά ειρήνη, στους μεγάλους σοφία, στους βουλευτές θεραπεία από την βαρηκοΐα τους, στους φαντάρους χορούς γύρω από τις σκοπιές και τη δυνατότητα να προσφέρουν ουσιαστική  βοήθεια όπου χρειάζεται, στους ασθενείς πίστη, στους μουσικούς ελευθερία της έκφρασης, στους δασκάλους νοιάξιμο για τους μαθητές και στους μαθητές βιβλία, πολλά και καλά για να ξαναγαπήσουν τη γνώση και τους δασκάλους τους! 



Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, γεμάτο με όλα εκείνα που αξίζουν πραγματικά και αφορμή για να αναλογιστούμε πόσα ακόμα θα μπορούσαν να χωρέσουν στις σελίδες του. Σύγχρονη εικονογράφηση από την Μάρια Μπαχά, που δένει αρμονικά με το κείμενο. Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ και ευαισθησία, που απαιτεί έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο αρμονικό, πιο σοφό! Αποτελείται, συνολικά, από 32 σελίδες και έχει σκληρό εξώφυλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια