Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Η Πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος", 

του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη

(Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου)

Ήταν κάποτε μια πολιτεία που φημιζόταν για τον πλούτο και το καλό της γούστο. Εκεί κυβερνούσε ένας σπουδαίος κατασκευαστής παπουτσιών, που χάριζε στους ευτυχισμένους υπηκόους του ένα σωρό ζευγάρια από τα πιο όμορφα παπούτσια του κόσμου! Στην πολιτεία αυτή έφτασε μια μέρα ο Ιππόλυτος, ένας ταπεινός τεχνίτης παπουτσιών που ο πόλεμος στην πατρίδα του τον ανάγκασε να γίνει πρόσφυγας και να τριγυρνά ξυπόλυτος. Στην πολιτεία αυτή, ωστόσο, απαγορευόταν να περπατά κανείς ξυπόλυτος. Πολλοί ήταν αυτοί που προθυμοποιήθηκαν να χαρίσουν ένα ολοκαίνουριο ζευγάρι, από τα πολλά που είχαν, στον φτωχό μετανάστη. Εκείνος όμως, αν και γεμάτος ευγνωμοσύνη, αναγκάστηκε να αρνηθεί σε όλους μιας και κανένα από αυτά δεν του έκανε. Σύντομα, όλοι οι κάτοικοι θα ανακαλύψουν πως - αν και πανέμορφα - ούτε και στα δικά τους πόδια ταιριάζουν τα παπούτσια που τους έχουν χαρίσει. Και ο Ιππόλυτος θα αποφασίσει πως δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!


Ένα αλληγορικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και την επιλογή να διεκδικούμε μόνο όσα αληθινά μας ταιριάζουν. Σε μια πολιτεία όπου όλοι είχαν πολλά περισσότερα παπούτσια από όσα θα μπορούσαν να φορέσουν ποτέ, εμφανίστηκε ένας άνθρωπος ξυπόλυτος, με την τόλμη να μην δεχτεί τίποτε λιγότερο από ό,τι πραγματικά ήθελε και χρειαζόταν. Με δίδαγμα πως η αφθονία δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ευτυχία, προβάλει το δικαίωμα του καθενός από εμάς στην επιλογή· εφόσον ένας φτωχός μετανάστης προτίμησε να μείνει ξυπόλυτος από το να φορέσει ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν ταίριαζαν στο μέγεθός του, τότε μπορούμε όλοι! Η υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρα Ελευθερίου, συμπληρώνει αρμονικά το βιβλίο. Αποτελείται, συνολικά, από 40 σελίδες, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Όσο και αν μας φαίνεται δύσκολο, ας επιλέγουμε μόνο ό,τι μας ταιριάζει και μας αξίζει. Ακόμα και αν - όπως είπε και ο Ιππόλυτος - είναι κρίμα να ζει κανείς στην πολιτεία των πιο όμορφων παπουτσιών και να μην μπορεί να τα χαρεί...


Αν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια