Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Μια Οικογένεια Τρία Επίθετα", 

των  Maurizia Triggiani & Marco Bottarelli

Εικονογράφηση: Enrica Mannari


Η Αρκουδίτσα Μελένια έχει για αδελφό τον Γάτο Βαμπίρο. Οι δυο τους δεν μοιάζουν καθόλου μιας και προέρχονται από διαφορετικούς μπαμπάδες, αγαπιούνται, όμως, πολύ! Στο σχολείο ο Σκύλος Ψηλομύτης της λέει πως μια αρκούδα και ένας γάτος δεν μπορούν να είναι αδέλφια. Η μαμά της, ωστόσο, θα της εξηγήσει πως οικογένεια είναι εκείνοι που μεγαλώνουν μαζί και με αγάπη, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το επίθετό τους! 


Μέσω μιας απλής ιστορίας και χρησιμοποιώντας ως ήρωες οικεία και αξιαγάπητα ζωάκια, το βιβλίο θίγει θέματα όπως η διαφορετικότητα, οι μεικτές οικογένειες, το διαζύγιο και ο σχολικός εκφοβισμός. Γραμμένο απλά και με λιτή εικονογράφηση, επιδιώκει να απλουστεύσει για χάρη των μικρών αναγνωστών έννοιες και καταστάσεις σύνθετες, που πιθανόν να τους προβληματίζουν. Στόχος είναι να μεταφέρει το μήνυμα πως η οικογένεια είναι το ασφαλές εκείνο μέρος, φτιαγμένο από αγάπη και εμπιστοσύνη, που το μοιραζόμαστε με όλους όσους αγαπάμε! Παρόλο που το κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι η διαφορετικότητα στη σύνθεση μιας οικογένειας, αναφέρεται και σε καταστάσεις λεκτικής βίας που βιώνουν αρκετά παιδιά στον χώρο του σχολείου, επιδιώκει να καταρρίψει στερεότυπα, όπως ο διαχωρισμός ανάμεσα σε παιχνίδια αγορίστικα και κοριτσίστικα και παρουσιάζει με τρόπο απλό το διαζύγιο, εξηγώντας πως οι γονείς χωρίζουν μερικές φορές, αλλά δεν σταματούν ποτέ να αγαπούν τα παιδιά τους. Το συγκεκριμένο παραμύθι δεν γράφτηκε μονάχα για παιδιά που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, αλλά για κάθε παιδί, μιας και τα περισσότερα θα έρθουν σε επαφή με κάτι αντίστοιχο, μέσω του σχολικού και φιλικού τους περιβάλλοντος.


Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 ετών και πάνω, αποτελείται από 52 σελίδες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Μια τρυφερή ιστορία για δύο αδέλφια λιγάκι διαφορετικά, αλλά πολύ αγαπημένα. Γιατί, ανεξάρτητα από το πόσο περίεργη ή και ασυνήθιστη μπορεί να φαίνεται μια οικογένεια, είναι το καλύτερο καταφύγιο που θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια