Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"28 Σύντομες ιστορίες για να κοιμηθούν τα παιδιά στη στιγμή!", 

των Pinto & Chinto

(απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου)


Οι ιστορίες για καληνύχτα θα πρέπει να είναι σύντομες πολύ, για να μην κουράζουν τους μεγάλους που τις διαβάζουν και να μην κρατούν ξάγρυπνα τα μικρά παιδιά που τις ακούν! Οι ιστορίες που διαβάζουμε όταν είμαστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ ή ακόμη και στο πάτωμα, όλες αυτές που ακούμε λίγο πριν να κλείσουμε τα μάτια μας, θα πρέπει να κρατούν το ενδιαφέρον μας ζωντανό, αλλά και να μπορούν να μας στείλουν γρήγορα για ύπνο. Γι' αυτό και οι 28, συνολικά, ιστορίες που είναι συγκεντρωμένες σε ετούτο το βιβλίο, δεν διαρκούν πολύ. Και μπορεί να σας φαίνεται πως υστερούν σε μέγεθος, σας διαβεβαιώνω, όμως, πως υπερτερούν σε φαντασία, χιούμορ και πρωτοτυπία! Έτσι, ο πειρατής Μουσιαμούσιας που ναυάγησε στη μέση του ωκεανού και επέζησε χάρη στη μηλιά που φύτρωσε από το ξύλινο πόδι του, ο άντρας που βρέθηκε στον πάτο του πηγαδιού των ευχών περιτριγυρισμένος από χιλιάδες νομίσματα, χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε ένα από αυτά, ο πρίγκιπας Ξανθομάλλης και η πριγκίπισσα Ξανθομαλλούσα που μεταμορφώθηκαν σε βατράχια με ένα τους φιλί, η κυρία με την μπλε ρόμπα και τα ρόλεϊ στα μαλλιά που φώναξε τους πυροσβέστες να ποτίσουν τα ξεραμένα της γεράνια, η μάγισσα του δάσους που ήταν ερωτευμένη με τον καλοφαγά ξυλοκόπο του δάσους και τον κέρδισε χάρη στη μαγειρική της και ένα σωρό ακόμη ήρωες,  ευφάνταστοι, δημιουργικοί και ίσως λιγάκι αλλόκοτοι, επινοήθηκαν για να γεμίσουν ετούτη το συλλογή, που θα μας κρατήσει συντροφιά σε πολλά από τα νυχτερινά μας διαβάσματα!


Πρόκειται για 28 πολύ σύντομες αυτοτελείς ιστορίες, γραμμένες και εικονογραφημένες από το δημιουργικό δίδυμο των Καταλανών Pinto και Chinto, αποδοσμένες στην ελληνική γλώσσα από τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αντώνη Παπαθεοδούλου. Εμπνευσμένες, διαφορετικές από τις συνηθισμένες (με την καλή έννοια) και εξαιρετικά εικονογραφημένες, εξάπτουν την περιέργεια και αναπτύσσουν τη φαντασία των παιδιών,  παρασύροντάς τα σε ένα ταξίδι που κρατά αρκετές μέρες και νύχτες. Η κάθε ιστορία δεν ξεπερνά τη μία σελίδα, ώστε να μην προλάβει ο αναγνώστης της να βαρεθεί, ενώ όλες μαζί ξεχωρίζουν για την ποικιλία, την επινοητικότητα και το χιούμορ τους. Τo βιβλίο έχει αποσπάσει το Βραβείο Xosé Neira Vilas – Καλύτερο Παιδικό Βιβλίο για το 2010 και έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικία από 6 ετών και πάνω, αποτελείται από 72 σελίδες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.  


Από την Ταμαλίντα και τον Ουμπάλντο, μέχρι και την μαντάμ Τουτού, τον αρχηγό Άλογο Λιγουλάκι Τρελό και Παράλογο και την μικρή Ντανιέλα και τον Πάμπλο, όλοι οι ήρωες των Pinto και Chinto συγκεντρώθηκαν σε ετούτο το μικρό βιβλιαράκι με ένα και μοναδικό σκοπό· να μας κάνουν να αγαπήσουμε τα παραμύθια!


Δεν υπάρχουν σχόλια