Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...





"Ο βασιλιάς ο Ευτραφής και η χαρά της Διατροφής", 

της Ναντίνα Κυριαζή

(Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη)


Σε ένα βασίλειο πολύ μακριά από τη δική μας χώρα, συνέβη ένα μυστήριο που είχε να κάνει με τον βασιλιά τον Ευτραφή, που κάποτε βασίλευε εκεί! Καθώς συνήθιζε να τρώει και να πίνει ό,τι τον ευχαριστούσε, χωρίς ποτέ του να αναλογιστεί τις συνέπειες, κατέληξε να χάσει τη γεύση και την όσφρηση, τις δύο από τις πιο αγαπημένες του αισθήσεις! Δοκίμασε τα πάντα προκειμένου να καταφέρει και πάλι να γευτεί και να μυρίσει τα αγαπημένα του φαγητά, αλλά μάταια! Τα λιπαρά, τα κρέατα και όλα τα γλυκά του κόσμου, δεν στάθηκαν αρκετά για να τον βοηθήσουν. Μόνο η γυναίκα του, που τόσο πολύ τον αγαπούσε, σκέφτηκε την πιο σωστή λύση· αφού μεταμφιέστηκε σε γριά μαγείρισσα, μπήκε στην κουζίνα του παλατιού και ξεκίνησε να φτιάχνει ένα σωρό φαγητά, πολύ υγιεινά ως προς την παρασκευή και χωρίς να υστερούν σε γεύση! Έτσι, ο βασιλιάς ο Ευτραφής άρχισε να απολαμβάνει τη σωστή διατροφή, να γεύεται και να μυρίζει τα φρούτα, τα λαχανικά και όλων των ειδών τα ποιοτικά υλικά με τα οποία η βασίλισσα μπόρεσε και του έφτιαξε αληθινά νόστιμα φαγητά! 



Ένα πολύ όμορφο παιδικό βιβλίο που περνά μηνύματα σχετικά με την υγιεινή διατροφή, χωρίς να καταφεύγει στον παραδοσιακό διδακτισμό και τις άμεσες προτροπές, που συνήθως κουράζουν τον αναγνώστη. Αντίθετα, είναι γραμμένο σε στιχάκια με ομοιοκαταληξία, τόσο αστεία και χαρούμενα, ώστε να διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση. Η συγγραφέας - μέσω μιας απλής ιστορίας - επιδιώκει να μεταφέρει στα παιδιά τη σπουδαιότητα της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, εκείνης που χωρίς ακρότητες τρέφει και δυναμώνει το σώμα, χαρίζοντας παράλληλα απόλαυση. Η εικονογράφηση συμπληρώνει τέλεια το κείμενο, χάρη στη ζωντάνια, τα έντονα χρώματα και τον φαιδρό της χαρακτήρα, ενώ η συνεχής εναλλαγή οριζόντιας και κάθετης διάταξης στις σελίδες του, το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Ένα παραμύθι που αποδεικνύει πως αληθινή αγάπη δεν είναι να προσφέρεις αλόγιστα, αλλά με μέτρο, ενώ ταυτόχρονα προτρέπει τον αναγνώστη να δοκιμάσει λίγο απ' όλα ... ακόμη και μπρόκολο ή αρακά! Αποτελείται από 32 σελίδες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλους.



Με την Μικρή Παραμυθού διαβάσαμε ξανά και ξανά την ιστορία του ευτραφή βασιλιά, την απολαύσαμε μα πάνω απ' όλα χαρήκαμε με το γεγονός ότι σιγά - σιγά με υπομονή και με ισορροπία, ο βασιλιάς απέβαλε κάθε ιδιοτροπία! Μήπως να ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμά του;

Δεν υπάρχουν σχόλια