Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Μικρός οδηγός βιβλίων", της Σταυρούλας Παγώνα
(Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη)


Εσείς, τί θα μπορούσατε να κάνετε με ένα βιβλίο, εκτός από το να το διαβάσετε; Ο Έντι, ένας μικρός οδηγός βιβλίων, δεν αρκείται στη μελέτη του, αλλά παίζει μαζί του! Το χρησιμοποιεί ως δοκό ισορροπίας για το μυρμήγκι του, ως δίσκο σερβιρίσματος για αόρατες λεμονάδες και φανταστικά μπισκότα, ως ρακέτα για πινγκ - πόνγκ, ως μυστική κρυψώνα ανάμεσα στις πλαγιές του Μαγικού Βουνού και ένα σωρό άλλα. Κυρίως, όμως, του χρησιμεύει ως πόρτα σε έναν κόσμο φανταστικό, εντελώς διαφορετικό από εκείνον στον οποίο είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε.  



Η πρόσφατη δουλειά της Σταυρούλας Παγώνα είναι ένα παιδικό βιβλίο που εξάπτει τη φαντασία και σε καθοδηγεί, ως αναγνώστη, να σκεφτείς λίγο έξω από το κουτί. Ενθαρρύνει τα παιδιά να αναλογιστούν τί άλλο θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο εκτός από μέσο διάδοσης της γνώσης, προσφέροντας μερικές απλές - αλλά αρκούντως διασκεδαστικές - προτάσεις, που θα διεγείρουν τη σκέψη τους και θα αποτελέσουν αφορμή για μπόλικο παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο, τα βιβλία παύουν να είναι απλά αναγνώσματα και ξεκινούν να λειτουργούν ως αντικείμενα και μέσα για πολλές πρωτότυπες και διασκεδαστικές δραστηριότητες. 



Σε κάποια σημεία το κείμενο γίνεται ελαφρώς αλληγορικό, όπως για παράδειγμα όταν αναφέρει πως  με πολλά βιβλία μπορείς να περάσεις σε ύψος και τον αδερφό σου ή όταν ένα βιβλίο ανοιγοκλείνει το στόμα του, μπορεί να ρουφήξει όλη τη βαρεμάρα που υπάρχει στο δωμάτιο. Έχει σύγχρονη, αφαιρετική εικονογράφηση, που ισορροπεί τέλεια με το σύντομο κείμενο και την πρωτότυπη (για τις ελληνικές) ιδέα του. Αποτελείται από 32 σελίδες, απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας από 3 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Εμείς, όπως και ο Έντι, αγαπάμε τα βιβλία γιατί ... ποτέ δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι!

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο, αν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια