Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Η Αργοναυτική Εκστρατεία"
(Κείμενο: Ελένη Σβορώνου, Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης)


Πριν από χρόνια πολλά, λίγο αφότου γεννήθηκαν ο Ήλιος και η Σελήνη, τότε που ο κόσμος ήταν λίγο πιο σκοτεινός και οι τόποι αφιλόξενοι και με ζωντανές παγίδες για τους ανυποψίαστους...γεννήθηκε ένα αγόρι, που έμελλε να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας από τις πιο ξακουστές εκστρατείες που έγιναν ποτέ, της Αργοναυτικής! Ο Ιάσονας δεν ήξερε ποιοι ήταν οι γονείς του. Μεγάλωνε στα βουνά του Πηλίου, κοντά στον ξακουστό Κένταυρο Χείρωνα, δάσκαλο σπουδαίο που συνδύαζε τη σοφία της φύσης με εκείνη των ανθρώπων, όπως ακριβώς συνδύαζε το σώμα αλόγου με τον κορμό άντρα. Ο Ιάσονας υπήρξε πριγκιπόπουλο με κλεμμένο βασίλειο, ένας άρχοντας χωρίς θησαυρό, που έμελλε να γίνει άξιος και γενναίος Αργοναύτης, προκειμένου να μπορέσει να πάρει πίσω όσα κάποτε ήταν δικά του. Αποχαιρέτησε, λοιπόν, τον δάσκαλό του και ξεκίνησε για την Ιωλκό, με στόχο την διεκδίκηση του κλεμμένου του θρόνου. Εκεί θα συναντήσει τον Πελία, τον άνθρωπο που άρπαξε βίαια τη θέση του πατέρα του, ο οποίος θα του αναθέσει μία επικίνδυνη αποστολή: να ταξιδέψει μέχρι τη μακρινή Κολχίδα και να του φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. 



Μια ιστορία από το μυθικό παρελθόν, γραμμένη εξαιρετικά και ερμηνευμένη σύγχρονα. Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια, χάρη στην καταπληκτική γραφή της βραβευμένης Ελένης Σβορώνου και τη σύγχρονη εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, που πάντα έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. Αυτό, όμως, που το καθιστά κατά κύριο λόγο μοναδικό, είναι η ανθρωπολογική ερμηνεία του διάσημου αρχαίου ελληνικού μύθου σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.  Το βιβλίο αποτελείται από 40 σελίδες, προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 5 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο



Τελικά τί είναι το χρυσόμαλλο δέρας; Ό,τι απέμεινε από το κριάρι που έστειλε η Νεφέλη για να σώσει τον γιο της Φρίξο, ή τα όνειρα και οι επιθυμίες που κυνηγάμε μια ζωή να αποκτήσουμε;  Οι Συμπληγάδες πέτρες, οι Γίγαντες και οι Άρπυιες είναι μυθικές μορφές, ή οι ίδιες οι δυσκολίες που συναντάμε στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε τους στόχους μας; Μέσα από την μυθολογία και όλα ετούτα τα φανταστικά και αδύνατα, συνειδητοποιούμε πολλά για την ίδια μας την καθημερινότητα. Άλλωστε, το πιο σημαντικό που έχει να μας διδάξει η Αργοναυτική εκστρατεία, είναι πως ακόμα και αν στην πορεία της ζωής μας χάσουμε ένα σανδάλι, ακόμα και αν κάποτε βρεθούν στο δρόμο μας άγριοι ταύροι και αδίστακτοι Πελίες, τίποτα δεν μπορεί περισσότερο να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην κατάκτηση των στόχων μας, από τον ίδιο μας τον εαυτό· πάντα υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί αναπάντεχα μια καλή μάγισσα, μια μεταμφιεσμένη θεά, ή ένας γενναίος σύντροφος. Αρκεί να έχουμε στο νου μας, ότι πιο πολύ από όλους, εμείς οι ίδιοι είμαστε που θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε ό,τι περισσότερο επιθυμούμε· η δική μας εφευρετικότητα, η δική μας προσπάθεια, η δύναμη της δικής μας θέλησης και η ίδια μας η εργατικότητα θα είναι οι σύντροφοι και συνοδοιπόροι του κάθε μας ταξιδιού. Γιατί, όλοι βαθιά μέσα μας κρύβουμε  έναν γενναίο Αργοναύτη!  

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο, αν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια