Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Κανόνες για πριγκίπισσες", της Philippa Gregory

(Εικονογράφηση: Chris Chatterton)


Η πριγκίπισσα Φλοριζέλα δεν μοιάζει σε τίποτα με τις συνηθισμένες πριγκίπισσες των παραμυθιών. Είναι ένα ευδιάθετο, φασαριόζικο, αυταρχικό, ευτυχισμένο κορίτσι, που περνά τα πρωινά καβάλα στο άλογό της, τον Ζελεδάκια, και τα απογεύματα δουλεύοντας στο βασιλικό γραφείο. Η πριγκίπισσα Φλοριζέλα  δεν έχει μπει ποτέ στον κόπο να μελετήσει τους κανόνες για πριγκίπισσες. Αντίθετα, θέλει να είναι ανεξάρτητη, να εργάζεται και να έχει τα δικά της χρήματα, και σε καμιά περίπτωση δεν καταδέχεται να εξαρτιέται οικονομικά από τον οποιοδήποτε πρίγκιπα του παραμυθιού. Στους χορούς πηγαίνει απλώς για να περάσει καλά, δεν καταπιέζεται ως προς το τί  θα φάει και τί θα φορέσει, ούτε και σπαταλά τον χρόνο της σε περιττούς καλλωπισμούς. Μαθαίνει πώς να διοικεί τα Επτά Βασίλεια, παρόλο που δεν συμφωνεί απόλυτα με τον θεσμό της βασιλείας, μιας και οι βασιλιάδες κοστίζουν ακριβά στο λαό. 



Η Φλοριζέλα αρνείται να παντρευτεί τον πανέμορφο πρίγκιπα Μπένετ, για τον οποίο όλες οι υπόλοιπες πριγκίπισσες θα πέταγαν τη σκούφια τους. Δέχεται, όμως, να γίνει η καλύτερή του φίλη. Μαζί θα ζήσουν ένα σωρό θαυμαστές εμπειρίες· Θα τον σώσει από τον δράκο που τον κρατά αιχμάλωτο, θα μεταμφιέσουν ένα άγριο λυκάκι σε σκυλάκι σπιτιού (ή για να ακριβολογούμε παλατιού) και θα βρουν λύση στο πρόβλημα του γίγαντα που καταστρέφει στο διάβα του σοδειές και σπίτια. Η πριγκίπισσα Φλοριζέλα δεν θυμίζει καμία του είδους της. Είναι μια πριγκίπισσα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ!



Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από χιούμορ και ελαφριά ειρωνεία απέναντι στα στερεότυπα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τον κάθε άνθρωπο να είναι ο εαυτός του, ανεξάρτητα από το τί προστάζουν τα καθιερωμένα. Μια ιστορία - ύμνος στην ανεξαρτησία, όπου ο ρόλος της γυναίκας εξυψώνεται φτάνοντας μερικές φορές να  επισκιάσει εκείνον του άντρα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που στις πιο εξέχουσες θέσεις του παλατιού η συγγραφέας επιλέγει να τοποθετήσει γυναίκες, ενώ η βασίλισσα παρουσιάζεται περισσότερο δραστήρια και αποφασιστική σε σχέση με τον βασιλιά-σύζυγό της.  



Η Philippa Gregory βάζει σε δεύτερη μοίρα τους αντρικούς ρόλους, αλλάζοντας τα δεδομένα που επικρατούσαν κάποτε στα παραμύθια. Στη δική της ιστορία η γενναία πριγκίπισσα είναι εκείνη που θα σώσει τον όμορφο πρίγκιπα, προσδίδοντας στην ηρωίδα της έναν σύγχρονο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τα κορίτσια να σέβονται το σώμα τους, την υγεία και την προσωπικότητά τους. Αποτελείται από 232 σελίδες, προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 8 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν αγόρια και κορίτσια!

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο, αν θέλετε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια