Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...

"Αντίο, Σμύρνη", της Ιωάννας Μπαμπέτα
(Εικονογράφηση: Άρτεμις Πρόβου)

Ήταν άνοιξη του 1919 όταν ο μπαμπάς υποσχέθηκε στον Λευτέρη ένα ποδήλατο. Εκείνες τις μέρες τα μπαούλα στη Σμύρνη άνοιγαν και από μέσα έβγαιναν ελληνικές σημαίες και στόλιζαν τα ελληνικά παράθυρα. Ο κόσμος ξεχυνόταν χαρούμενος στην προκυμαία της Σμύρνης και ο εθνικός ύμνος ακουγόταν από όλα τα χείλη. Ήταν Σεπτέμβριος του 1922 όταν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας και έξω από το σπίτι περίμενε τον Λευτέρη ένα γαλάζιο ποδήλατο με ασημένιες αχτίνες, αστραφτερές ρόδες και μελωδικό κουδουνάκι. Το ποδήλατο που τόσο καιρό περίμενε, αλλά δεν του μέλλε να το χαρεί ούτε για μια βόλτα!



Η ιστορία της καταστροφής της Σμύρνης, όπως την αντιλήφθηκε ένα δεκάχρονο αγόρι και τη διηγήθηκε η Ιωάννα Μπαμπέτα σε ένα όμορφο παραμύθι. Το βιβλίο περιγράφει πώς μια ευτυχισμένη ελληνική οικογένεια της Σμύρνης βιώνει την καθημερινότητα, τη χαρά, τη φιλία και την εργασία σε μια από τις πιο ακμάζουσες πόλεις της εποχής της. Πώς χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά ως φίλοι και συνεργάτες σε έναν τόπο που θεωρούν και οι δύο τόπο τους. Και πώς από την απόλυτη ευτυχία, μία ολόκληρη εθνότητα οδηγήθηκε στην καταστροφή και τον θάνατο, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο τραγικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. 



Ένα συγκινητικό ιστορικό παραμύθι, με ήρωες δύο μικρά αγόρια, τον Λευτέρη και τον Ασλάν. Ο μεν πρώτος θα εγκαταλείψει το σπίτι του παίρνοντας μαζί μόνο το κουδουνάκι από το ποδήλατο που δεν πρόλαβε να καβαλήσει και ο δεύτερος θα δικαιώσει το όνομά του, φερόμενος γενναία σαν λιοντάρι, προκειμένου να βοηθήσει αυτούς που από πολλούς θεωρούνταν εχθροί της πατρίδας. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, που συστήνει στον αναγνώστη την καθημερινότητα και το τέλος (όπως την γνώριζαν έως τότε) μιας από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις και  μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου. Καλογραμμένο και με  ιδιαίτερη και αρκετά σύγχρονη εικονογράφηση, θα γνωρίσει στους μικρούς αναγνώστες ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής (και όχι μόνο) ιστορίας. Στο τέλος υπάρχει γλωσσάρι και χρονολόγιο, βοηθητικά για την κατανόηση του βιβλίουΑποτελείται από 48 σελίδες, προτείνεται για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Διατίθεται και σε ebook. 



[...] Έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα να κάνω ορθοπεταλιές στην Προκυμαία. Πίσω στη σχάρα να κάθεται ο Ασλάν. Να χτυπώ το κουδουνάκι για χαιρετισμό κάθε φορά που προσπερνάμε κάποιον [...]. Με αυτές τις σκέψεις και με δάκρυα στα μάτια, συνέχισα να χτυπώ το κουδουνάκι καθώς το καΐκι έπλεε μακριά. Σαν χαιρετισμό. Αντίο, Σμύρνη.       


Μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα του βιβλίου εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια