Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα...", της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου
(Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto)


Κι αν σε χάσω, δε θα σε ξεχάσω ποτέ!

Για όσους έχουν βιώσει την απώλεια, και όχι μόνο, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα υπέροχο βιβλίο με ήρωες ένα μικρό αγόρι και τον χαμένο του ελέφαντα. Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου ταυτίζει συμβολικά τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου με το χαμένο παιχνίδι του παιδιού. Με τρόπο απλό αλλά εξαιρετικά συμβουλευτικό, γράφει για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί και να εξηγήσει κανείς την απώλεια σε ένα μικρό παιδί, ενθαρρύνοντάς το να βρει τη δύναμη για να προχωρήσει μπροστά. 



Το αγόρι, έχοντας χάσει κάτι πολύτιμο και ιδιαίτερα αγαπητό σε αυτό, ζει όλα τα στάδια του πένθους. Περνά από την άρνηση στο θυμό, αναρωτιέται τί μπορεί να έκανε λάθος, βιώνει τη λύπη, για να βρει στο τέλος την αισιοδοξία στη σκέψη ότι όλα θα πάνε καλά. Το μικρό αγόρι πονάει για τον χαμένο του ελέφαντα, αναρωτιέται πού να έχει πάει, θυμώνει για τον χαμό του, μα στο τέλος τον αποδέχεται, χαίρεται για το γεγονός ότι κάποτε υπήρξε φίλος του και αποφασίζει να κρατήσει όσα όμορφα έχει να του προσφέρει η ζωή, έστω και χωρίς αυτόν.



Μια ιστορία που - μέσα από την απλότητά της - περνάει σπουδαία μηνύματα, καταλήγοντας σε ένα εξαιρετικά συγκινητικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ βοηθητική, προσεγγίζοντας όσο μπορεί ένα θέμα τόσο δύσκολο, όπως είναι η απώλεια ενός οικείου προσώπου. Έχει όμορφη εικονογράφηση, αποτελείται από 32 σελίδες, απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας από 3 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας



[...] Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα, σιγά σιγά θα μάθω να ζω χωρίς εσένα, μα να το ξέρεις: θα θυμάμαι όλα όσα κάνουμε μαζί, θα σε σκέφτομαι και θα χαμογελώ, γιατί είμαι τυχερός, τόσο τυχερός που σε έχω γνωρίσει και είσαι φίλος μου! [...].   

Δεν υπάρχουν σχόλια