Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Δαίδαλος και Ίκαρος"
(Κείμενο: Ελένη Σβορώνου, Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης)


Τότε ακόμα που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη και οι θεοί του Ολύμπου έκαναν κουμάντο στις ζωές τους, τότε που μάθαιναν πως το σημαντικότερο ήταν η τήρηση του μέτρου και τους αυθάδεις και αλαζόνες έβρισκε σκληρή τιμωρία, τότε ζούσε ο Δαίδαλος, διάσημος γλύπτης και αρχιτέκτονας. Τα έργα του ήταν περίφημα, ωστόσο ξεπέρασε το μέτρο όταν αποφάσισε από φθόνο να κατακρημνίσει από την Ακρόπολη τον ανιψιό του τον Τάλω, καθώς συνειδητοποίησε ότι θα ξεπερνούσε τον ίδιο σε σοφία. Οι Αθηναίοι τον έδιωξαν από την πόλη τους και βρήκε καταφύγιο στην Κρήτη του Μίνωα, του διάσημου βασιλιά που επίσης ξεπέρασε το μέτρο και τιμωρήθηκε από τους θεούς. Ο Δαίδαλος έγινε ο αρχιτέκτονας που χάρισε θαυμαστά έργα στον Μίνωα, ανάμεσα σε αυτά τον ξακουστό λαβύρινθο, όπου έκρυβε ο βασιλιάς τον τερατόμορφο γιο του τον Μινώταυρο, που του έστειλαν οι θεοί ως τιμωρία για την ανυπακοή του. Στο νησί της Κρήτης απέκτησε ο Δαίδαλος τον δικό του γιο, τον Ίκαρο και εκεί τιμωρήθηκε για δεύτερη φορά στη ζωή του, όταν βοήθησε την πριγκίπισσα Αριάδνη να σώσει τη ζωή του Θησέα, δείχνοντάς την τον τρόπο να τον βγάλει ζωντανό από τον λαβύρινθο. Στον ίδιο λαβύρινθο έκλεισε ο Μίνωας τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Όμως, ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει σχεδόν όλα όσα βάλει στο μυαλό του. Ακόμα και να πετάξει για να κερδίσει την ελευθερία του. Αρκεί να θυμάται πάντα να μην ξεπεράσει το μέτρο!



Η βραβευμένη Ελένη Σβορώνου προσεγγίζει από μια άλλη οπτική έναν από τους πιο γνωστούς ελληνικούς μύθους. Διηγείται την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου, που θέλησαν να πετάξουν μακριά από τη φυλακή του βασιλιά Μίνωα, με τη δική της απολαυστική γραφή και επιδιώκοντας, παράλληλα, να την ερμηνεύσει αναφορικά με την πιο σημαντική αξία της εποχής των ηρώων της, εκείνη του μέτρου. Η σύγχρονη εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη δίνει νέα πνοή σε μια ιστορία πανάρχαια, που εμπεριέχει, ωστόσο, σύγχρονες αξίες και μηνύματα. Έπειτα από την εξαιρετική "Αργοναυτική Εκστρατεία" (βλ. εδώ), οι δύο δημιουργοί επιστρέφουν με ένα ακόμη έργο, εξίσου καλαίσθητο ως προς τη γραφή και τη ζωγραφική του, που αξίζει πραγματικά μια θέση στις βιβλιοθήκες όλων μας! Αποτελείται από 40 σελίδες, προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 5 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο



Τελικά, άξιζε η θυσία του Ίκαρου; Τί θα ήταν, άραγε, προτιμότερο; μια ζωή εγκλωβισμένη σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο ή λίγες μόνο στιγμές απόλυτης ελευθερίας; Ο Ίκαρος έπεσε γιατί δεν υπάκουσε τον πατέρα του ή επειδή αμάρτησε απέναντι στους θεούς και τη φύση; Στο τέλος ποιος είναι εκείνος που ορίζει τους κανόνες; οι θεοί ή οι άνθρωποι; Η ιστορία του Ίκαρου έχει να μας διδάξει πολλά, με σπουδαιότερο ετούτο: "Κάθε παιδί είναι ένας Ίκαρος που θέλει να πετάξει πλάι, και αργότερα πιο ψηλά από τον πατέρα του".

Για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια