Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Μα πού πήγαν όλοι;", της Σοφίας Δάρτζαλη
(Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης)


Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο της Σοφίας Δάρτζαλη, που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε! Η κόρη μου, λόγω της δικής μου ιδιότητας, έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει μέσα σε μουσεία και η συγκεκριμένη ιστορία την έκανε να δει μια μουσειακή έκθεση από μια εντελώς διαφορετική οπτική από εκείνη που είχε συνηθίσει μέχρι τώρα. 



Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Πέδρο, η κεντρική μορφή ενός παλιού πίνακα που είχε φιλοτεχνήσει κάποτε ένας Ισπανός ζωγράφος. Ο Πέδρο βρίσκεται στην αίθουσα ενός μουσείου συντροφιά με άλλους πίνακες, όπου "ζουν" διαφορετικοί χαρακτήρες όλοι με τις ιδιαιτερότητές τους, ζωγραφισμένοι σε μιαν άλλη εποχή από περισσότερο ή λιγότερο διάσημους ζωγράφους. Το μουσείο γεμίζει καθημερινά  επισκέπτες, η παρουσία των οποίων χαρίζει στον μικρό Πέδρο μεγάλη χαρά. Όταν αυτό κλείνει για το κοινό, οι μορφές στους πίνακες "ξυπνούν", για να κουβεντιάσουν, να τσακωθούν και να παραπονεθούν μεταξύ τους. 



Μέχρι που κάποια μέρα οι φύλακες τρέχουν  αναστατωμένοι να κρύψουν πίνακες στα υπόγεια, να κλείσουν τα παράθυρα και να ασφαλίσουν τις αίθουσες. Κανείς επισκέπτης δεν έρχεται πια και κανείς στην αίθουσα του Πέδρο δεν γνωρίζει τί μπορεί να έχει συμβεί. Να έγινε, άραγε, πόλεμος, σεισμός ή τίποτε από τα δύο; Οι μέρες και οι νύχτες κυλούν ατελείωτες, μέχρι που το μικρό αγόρι αποφασίζει να τολμήσει να βγει από το κάδρο του και το βυσσινί δωμάτιο στο οποίο ζει χρόνια και να δει τί συμβαίνει στις υπόλοιπες αίθουσες. Και κάπως έτσι ξεκινά για τον Πέδρο μια μεγάλη περιπέτεια, που περιλαμβάνει λιβάδια, ξυπόλητες κυρίες να τρέχουν, αφηρημένες μορφές με ένα μάτι ζωγραφισμένο στη μύτη, ένα ντροπαλό κορίτσι με γαλάζιο φόρεμα που αναζητά το περιστέρι του, άγριους ταύρους και άλογα να χλιμιντρίζουν απελπισμένα και ένα σωρό ακόμη θαυμαστά πράγματα. Ο Πέδρο τόλμησε να βγει από τον μικρόκοσμό του και έτσι κατόρθωσε να γνωρίσει το διαφορετικό, να νοιώσει στα πόδια του το νερό στις θαλασσογραφίες, να ταξιδέψει στις Επτά Θάλασσες, να κάνει νέους φίλους. Πήγε παντού, γνώρισε κάθε πίνακα, τους έμαθε όλους με το μικρό τους όνομα και τίποτα πια δεν τον τρομάζει. Το μουσείο είναι ακόμη κλειστό, αλλά ο κόσμος του Πέδρο, όχι!



Ένα συναρπαστικό βιβλίο που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της τέχνης,  χωρίς, όμως, να κουράσει με περιττούς διδακτισμούς. Γίνεται αναφορά σε πάρα πολλά διάσημα ζωγραφικά έργα που βρίσκονται σκορπισμένα σε διαφορετικά μουσεία του κόσμου, μαζεμένα όλα σε μια παιδική ιστορία και τοποθετημένα σε ένα φανταστικό μουσείο που για κάποιον άγνωστο σε εμάς λόγο παραμένει κλειστό. Το βιβλίο ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για την κατανοητή, ρέουσα γραφή της Σοφίας Δάρτζαλη, καθώς και για την καταπληκτική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, που ζωντανεύει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μερικά από τα πιο όμορφα έργα που φιλοτεχνήθηκαν ποτέ. Αποτελείται από 64 σελίδες, απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας από 7 ετών και άνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια