Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


τη "Χάϊντι", της Γιοχάνα Σπίρι

(Εικονογράφηση: Jesus Aguado Rodriguez)

Η Μικρή Παραμυθού γνωρίζει την ηρωίδα της Γιοχάνα Σπίρι, Χάϊντι, και μαζί της ταξιδεύει νοερά σε ένα ορεινό χωριό των Άλπεων και στην πόλη της Φρανκφούρτης, όπως αυτά ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα. Η μικρή Χάϊντι πηγαίνει στα πέντε της χρόνια να ζήσει με τον παππού της, μιας και οι γονείς της έχουν πεθάνει από τότε που εκείνη ήταν μωρό. Κοντά του μαθαίνει να αγαπά τη φύση και αποκτά έναν πολύ καλό φίλο, τον Πέτερ, έναν μικρό βοσκό που ζει εκεί κοντά. Το νεαρό κορίτσι δένεται με τον παππού του και λατρεύει το βουνό στο οποίο βρίσκεται η καλύβα του. Λίγο αργότερα, όμως, θα αναγκαστεί να ξεριζωθεί για ακόμη μία φορά, όταν η θεία της την πάει να ζήσει στην πόλη, στο σπίτι των Σάσεμαν, όπου θα πρέπει να κάνει παρέα στην μικρή Κλάρα που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά το θάνατο της μητέρας της. Η ζωή στην πόλη είναι δύσκολη και άχρωμη για την μικρή Χάϊντι, που νοιώθει δυστυχισμένη μακριά από τον τόπο όπου έχει μάθει να ζει. 



Η Χάϊντι είναι ένα διαχρονικό βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε γύρω στα 1880, έχοντας ως πηγή έμπνευσης την φύση και την αγάπη της συγγραφέως του για αυτήν. Η φιλία ανάμεσα στα δύο κορίτσια θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, καθώς η καθεμιά θα υποχωρήσει προκειμένου να μην στερήσει την ευτυχία από την άλλη. Η διασκευή της Teresa Broseta είναι αρκετά σύντομη και απλουστευμένη, ομοίως και η εικονογράφηση του Jesus Aguado, ιδανικά για αναγνώστες μικρής ηλικίας. Ανήκει στη σειρά Κλασικά για μικρά παιδιά, στην οποία κυκλοφορούν, επίσης, τα: "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες" (Βλ. εδώ), "Οδύσσεια" και "Δον Κιχώτης". Αποτελείται, συνολικά, από 36 σελίδες, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.



Ταξιδέψτε στις ορεινές Άλπεις και αφεθείτε στην αγκαλιά της φύσης, παρέα με ένα βιβλίο - ύμνο σε αυτήν, στους ανθρώπους και στη φιλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια