H Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Λόρδος Βύρων και Έλγιν", της Ελένης Σβορώνου
(Σχέδια: Φίλιππος Φωτιάδης)


Με το βιβλίο αυτό ξεκινά η σειρά Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα των εκδόσεων Καλέντηςπου φιλοξενεί κείμενα με λογοτεχνική αφήγηση τα οποία απευθύνονται σε νεαρούς - και όχι μόνο - αναγνώστες. Ο πρώτος τόμος είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Βύρωνα, έναν πολίτη του κόσμου, λάτρη και υμνητή της φύσης, σπουδαίο ποιητή και εκπρόσωπο της εποχής του Ρομαντισμού!



Πρόκειται για μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός· το ταξίδι επιστροφής του Λόρδου Βύρωνα από την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, κατά το οποίο συνταξίδευε με ένα μικρό μέρος από τα γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Πρωταγωνιστές είναι δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι, ο Λόρδος Έλγιν και ο Λόρδος Βύρων. 

Η συγγραφέας επιλεγεί να χρησιμοποιήσει για αφηγητή έναν Λαπίθη από μια μετόπη του Παρθενώνα, την οποία τοποθετεί στο συγκεκριμένο ταξίδι προκειμένου να διευκολύνει τη ροή της ιστορίας. Πρόκειται για μια ορθογώνια πλάκα, μια από τις πολλές που κοσμούσαν το ναό πάνω από την εξωτερική κιονοστοιχία της νότιας πλευράς, όπου απεικονίζεται η μυθική μάχη μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων, γνωστή και ως Κενταυρομαχία



Το μικρό σκληρόδετο βιβλιαράκι είναι διανθισμένο από αποσπάσματα ποιημάτων του  Βύρωνα. Αναφέρεται στον αγώνα του για την Ελληνική Ανεξαρτησία και παράλληλα στην απληστία και τη βαρβαρότητα της κλοπής των ελληνικών αρχαιοτήτων από τον Έλγιν. Φέρει απολαυστική γραφή - που διαβάζεται κυριολεκτικά απνευστί - και υπέροχη ασπρόμαυρη διακριτική εικονογράφηση, που προσδίδει σε ένα θέμα τόσο παλιό, έναν πιο σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτελείται από 125 σελίδες και προτείνεται για αναγνώστες ηλικίας από 9 ετών και πάνω, αν και θα το απολαύσουν εξίσου και οι ενήλικες αναγνώστες. Ένα βιβλίο που θα ενθαρρύνει όσους το διαβάσουν να αγαπήσουν την Ιστορία!  



Στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Καλέντης (εδώ) μπορείτε να βρείτε ιδέες για τη δημιουργική αξιοποίηση του βιβλίου στην τάξη. Για τον τέταρτο τόμο της σειράς μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια