Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


...7 αγαπημένα βιβλία που ξεχώρισε για τα φετινά Χριστούγεννα!!!



"Γουίνστον, Ο ταχυδρόμος των Χριστουγέννων, του Άλεξ Τ. Σμιθ

Σελίδες: 176

Ηλικία: 5+

Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ίσως από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ στην κόρη μου! Πρόκειται για ένα βιβλίο-ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, που αποτελείται από 24 1/2 κεφάλαια, ένα για κάθε μέρα από την 1η Δεκεμβρίου έως και την Παραμονή. Την ημέρα των Χριστουγέννων διαβάζεται το τελευταίο (μισό) κεφάλαιο. Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό, γενναίο, ποντικάκι, που την παραμονή των Χριστουγέννων βρίσκει παραπεταμένο το γράμμα ενός αγοριού προς τον Άγιο Βασίλη. Ο Γουίνστον, παρά τις αντιξοότητες - το κρύο, την πείνα, το μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι, τα αυτοκίνητα της λεωφόρου και τη μεγάλη γάτα που βρίσκεται ξάφνου μπροστά του - προχωρά με θάρρος προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει μια υπέροχη πράξη καλοσύνης: να δώσει το γράμμα στον Άγιο Βασίλη και να μην αφήσει χωρίς χριστουγεννιάτικο δώρο το άγνωστο σε αυτόν αγόρι! Το μικρό ποντίκι περιφέρεται στους δρόμους και τα στολισμένα καταστήματα της πόλης, ζώντας σε κάθε κεφάλαιο από μια μικρή περιπέτεια. Θα καταφέρει, άραγε, να βρει τον Άγιο Βασίλη πριν να είναι πολύ αργά; Στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα βρείτε από μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά (συνταγές, χειροτεχνίες, αυτοσχέδια δώρα κα). Η εικονογράφηση είναι άκρως γιορτινή, βάζοντας τον αναγνώστη στο κλίμα των Χριστουγέννων! Μην σας τρομάξει ο αριθμός των σελίδων, μπορείτε να το διαβάσετε άνετα ακόμη και στα πιο μικρά παιδιά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.




"Γουίνστον - Επιστροφή στο σπίτι", του Άλεξ Τ. Σμιθ

Σελίδες: 176

Ηλικία: 5+

Αν αγαπήσατε την πρώτη, θα χαρείτε όταν μάθετε πως φέτος κυκλοφόρησε και δεύτερη ιστορία με ήρωα τον περιπετειώδη Γουίνστον! Το μικρό γενναίο ποντικάκι από τους δρόμους και τη μοναξιά του πρώτου βιβλίου, βρέθηκε στο δεύτερο να έχει για καλύτερο φίλο ένα αγόρι, να διαβάζουν παρέα κάθε βράδυ, να εργάζεται σε ένα παιχνιδάδικο και να ζει μέσα σε ένα υπέροχο κουκλόσπιτο! Και παρόλο που η ζωή του μοιάζει πλέον να είναι ειδυλλιακή, πέντε μέρες πριν από τα Χριστούγεννα όλα ανατρέπονται. Η απαλή μελωδία από τις καμπάνες του καθεδρικού ναού, του φέρνει στο νου μια ομιχλώδη ανάμνηση. Μια μορφή γεμάτη καλοσύνη και κάπως οικεία, κάποιος Πολύ Σημαντικός γι' αυτόν, κάποιος που ήξερε από παλιά χάθηκε στην οδό Γκι, όπου ζει ο Γουίνστον. Παρέα με τους καλούς του φίλους, τη γάτα Μεριγουέδερ-Γουίσκερτον Γ' (ή απλά Πρου) και τον Εδουάρδο, το μεγαλοπρεπέστερο ποντίκι της πόλης, ξεκινούν για ένα ταξίδι στον κόσμο, αναζητώντας μια μορφή από τις αναμνήσεις του!  Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο μυστήριο, γραμμένο, όπως και το προηγούμενο, σε 24 1/2 κεφάλαια, ένα για κάθε μέρα από την 1η Δεκεμβρίου έως και την Παραμονή. Την ημέρα των Χριστουγέννων διαβάζεται το τελευταίο (μισό) κεφάλαιο. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου μπορείτε να βρείτε από μια γιορτινή δραστηριότητα. Η δική μας συμβουλή είναι να το διαβάσετε, αφού θα έχετε πρώτα διαβάσει την προηγούμενη ιστορία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.





"Το μικρό κόκκινο έλκηθρο", της Erin Guendelsberger

(Εικονογράφηση: Elizaveta Tretyakova)

Σελίδες: 40

Ηλικία: 4+

Για τις δικές μου προτιμήσεις, από τις εκδόσεις Άγκυρα έχουν κυκλοφορήσει μερικά από τα ωραιότερα και πιο συγκινητικά βιβλία που μπορεί να διαβάσει κανείς τα Χριστούγεννα (βλ.  εδώ και εδώ ).  Πρόσφατα ανακαλύψαμε μια ακόμη τρυφερή ιστορία, που θα ενθαρρύνει όσους τη διαβάσουν  να τολμήσουν να μάθουν οτιδήποτε, να γίνουν οτιδήποτε, να πραγματοποιήσουν κάθε όνειρό τους, όσο δύσκολο, μεγάλο ή ακατόρθωτο κι αν φαίνεται στην αρχή! Ένα Μικρό Κόκκινο Έλκηθρο ονειρεύεται να γίνει κάποτε το Μεγάλο Κόκκινο Έλκηθρο που θα συνοδεύει τον Άγιο Βασίλη στο ταξίδι του. Όλα τα άλλα παιχνίδια προσπαθούν να το αποθαρρύνουν, υπενθυμίζοντάς του πόσο μικρό, αργό και άπειρο είναι. Εκείνο, όμως, βαθιά μέσα στην καρδιά του πιστεύει πως μπορεί να τα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του, γι' αυτό και αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την κορυφή του κόσμου, όπου βρίσκεται ο  Άγιος Βασίλης. Στο δρόμο του θα συναντήσει πολλές δυσκολίες, αλλά και πολλούς που θα το βοηθήσουν και θα το ενθαρρύνουν. Το Μικρό Κόκκινο Έλκηθρο δεν θα καταφέρει τελικά να φτάσει έγκαιρα στον Βόρειο Πόλο, θα καταφέρει, όμως, κάτι εξίσου σημαντικό: να προσφέρει τη χαρά των Χριστουγέννων σε πολλά παιδιά! Και αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό, ώστε να το προσέξει τελικά ο Άγιος Βασίλης! Μια υπέροχη ιστορία για την υπομονή και την επιμονή, την αλληλοβοήθεια, την προσπάθεια, τη γενναιότητα και την ευγνωμοσύνη. Μια ιστορία αφιερωμένη σε όλους τους μικρούς που μέσα τους κρύβουν μεγάλα όνειρα! Ένα βιβλίο που, αν αποφασίσετε να το βάλετε στη βιβλιοθήκη σας, θα το κρατήσετε εκεί για πάντα!




"Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω!", της Μαρίας Παπαγιάννη

(Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας)

Σελίδες: 52

Ηλικία: 4+

Κάπου βαθιά στη γη ζει ένας μικρός καλικάντζαρος διαφορετικός από τους άλλους. Δεν είναι ατρόμητος και σκανταλιάρης όπως οι φίλοι του, ούτε και του αρέσει να ανεβαίνει στη γη για να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Εκείνος αγαπάει τα τραγούδια, τις ιστορίες και τη ζωγραφική. Θέλει να ταξιδέψει κάποτε στον επάνω κόσμο, αλλά όχι για να κάνει ζαβολιές, παρά μόνο για να δει με τα μάτια του όλα εκείνα τα θαυμαστά για τα οποία διαβάζει.  Μάταια προσπαθεί ο παππούς του να τον πείσει για την κακία των ανθρώπων, εκείνος κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα βρίσκει δικαιολογίες για να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους καλικάντζαρους  στο άτακτο ταξίδι τους μέχρι τη γη! Φέτος, όμως, οι δικαιολογίες τελείωσαν. Και ο Νέιθαν αναγκάζεται να ακολουθήσει τον αρχηγό Μαντρακούκο και τα υπόλοιπα καλικαντζαράκια στην ετήσια επίσκεψή τους. Όλοι δείχνουν να διασκεδάζουν φοβίζοντας τους ανθρώπους, γεμίζοντας βατραχάκια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και κάνοντας ένα σωρό σκανταλιές. Μόνο εκείνος στέκεται να θαυμάσει τα αστέρια και τον ουρανό για τα οποία έχει μάθει από τα βιβλία του, να παρατηρήσει τα όμορφα στολισμένα σπίτια των ανθρώπων και να μυρίσει τα φαγητά τους. Μέχρι που μια αναποδιά του στερεί τη δυνατότητα να επιστρέψει στον κάτω κόσμο παρέα με τους υπόλοιπους καλικάντζαρους, με αποτέλεσμα να μείνει για έναν ολόκληρο χρόνο επάνω! Εκεί, θα δει και θα μάθει πολλά. Κυρίως, όμως, ότι υπάρχουν άνθρωποι πολλοί και διαφορετικοί, ακόμα και κάποιοι που αγαπούν τους καλικάντζαρους! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.




"Ο Άγιος Βασίλης είμαι εγώ, εσύ και όλοι αυτοί που έχουν καρδιά να αγαπάνε", του Φίλιππου Μανδηλαρά

(Εικονογράφηση: Γιώργος Ναζλής)

Σελίδες: 128

Ηλικία: 10+

Μια ιστορία μυστηρίου διαδραματίζεται τις παραμονές των Χριστουγέννων, με κεντρικό ήρωα έναν ντετέκτιβ ειδικευμένο σε παραφυσικά φαινόμενα και αντικείμενο αναζήτησής του τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη! Ο Μαξ Μαρίλο λαμβάνει ξαφνικά μια επιστολή από έναν άγνωστο σε αυτόν Οργανισμό κάπου στη Βραζιλία, με την παράκληση να αναλάβει μια δική τους υπόθεση. Φθάνοντας εκεί ανακαλύπτει ότι ο Δ.Ο.Π.Ε.Χ,  του οποίου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου φέρουν τα ονόματα των ταράνδων του Άη Βασίλη, είναι ένας διεθνής οργανισμός που ως στόχο έχει την αύξηση των ήδη τεράστιων εσόδων που αποφέρει στις επιχειρήσεις η καταναλωτική μανία της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία, και με αφορμή την επίσκεψη του ντετέκτιβ σε ένα μουσείο αφιερωμένο στον Άη βασίλη, θα γίνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του και στο πώς αυτός αποτελεί αμάλγαμα διαφορετικών προσώπων, θρησκειών και πολιτισμών. Ο Μαξ Μαρίλο αναλαμβάνει να ερευνήσει την ύπαρξη ή μη του αγαπημένου Αγίου των παιδιών, επηρεασμένος από τη δική του ανάγκη να μάθει την αλήθεια και - γιατί όχι; -  ακόμη και να τον συναντήσει σε περίπτωση που αυτός είναι αληθινός! Τελικά, υπάρχει Άγιος Βασίλης και αν ναι, ποιος είναι; Μήπως όλοι όσοι έχουν καρδιά για ν' αγαπάνε; Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.    




"Ο Άγιος Βασίλης και οι Τρεις Αρκούδες", της Lou Peacock

(Εικονογράφηση: Margarita Kukhtina)

Σελίδες: 40

Ηλικία: 3+

Πλησιάζουν μεσάνυχτα Παραμονής Πρωτοχρονιάς, όταν ο Άγιος Βασίλης κάθεται να ξεκουραστεί στο σπιτάκι των Τριών Αρκούδων. Αποκαμωμένος έτσι όπως είναι, δεν αργεί να τον πάρει ο ύπνος, χωρίς να έχει προλάβει να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Στο μικρό χωριουδάκι στη μακρινή Πίσω Περαχώρα, όμως, τα παιδιά δεν έχουν πάρει ακόμη τα δώρα τους. Όταν οι Τρεις Αρκούδες τον βρουν στο σπίτι τους, δεν θα καταφέρουν με τίποτα να τον ξυπνήσουν. Καλούν, λοιπόν, την Ειδική Μονάδα Παραμυθοδιασωστών για να βοηθήσει. Ο δρόμος για τη  μακρινή Πίσω Περαχώρα είναι στρωμένος με ένα σωρό εμπόδια, αλλά με τη θέληση και τη σωστή συνεργασία, όλα μπορούν να ξεπεραστούν. Τίποτα δεν θα εμποδίσει την ομάδα να τελειώσει τη δουλειά του Άη βασίλη και έτσι η Πρωτοχρονιά βρίσκει όλα τα παιδιά ευτυχισμένα. Μια ιστορία με πρωταγωνιστές τους ήρωες γνωστών κλασικών παραμυθιών, που μας μαθαίνει ότι η γενναιότητα, η τόλμη και η προσφορά, ανταμείβονται με τον καλύτερο τρόπο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.




"Τα μικρά μεγάλα δώρα", της Jennifer Coulmann

Σελίδες: 32

Ηλικία: 3+

Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία που μιλάει για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από την προσφορά, την αλληλοβοήθεια και την ομαδικότητα. Ο Ποντικός και ο Αρκούδος είναι καλοί φίλοι και αποφασίζουν να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Ειδικά για τη φετινή χρονιά ο Αρκούδος αποφασίζει να μην πέσει σε χειμερία νάρκη, ώστε να μπορέσει να χαρεί τις γιορτές παρέα με τον φίλο του. Γεμάτοι ενθουσιασμό και οι δύο ανταλλάσσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: το δώρο του Ποντικού είναι τόσο μικροσκοπικό, που τα τεράστια χέρια του Αρκούδου δεν μπορούν να το ανοίξουν, με αποτέλεσμα ο πρώτος να θεωρήσει λανθασμένα ότι το δώρο του δεν άρεσε στο φίλο του. Όλα τα ζώα του δάσους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τον βοηθήσουν.  Θα προλάβει, άραγε, ο Αρκούδος να το ανοίξει εγκαίρως, ώστε να μην χάσει την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου; Μια υπέροχη ιστορία, γραμμένη σε στιχάκια, ιδανική για μικρούς αναγνώστες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


                                       Καλά Χριστούγεννα και υπέροχες αναγνώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια