Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


"Το Σκιάχτρο", της Μπεθ Φέρι

(Εικονογράφηση: Αδερφοί Φαν)


Το γέρικο Σκιάχτρο, ακούραστος φρουρός του χρυσαφένιου αγρού,  το μόνο που ξέρει να κάνει από πάντα είναι πώς να τρομάζει όποιον τολμά να πλησιάσει την περιοχή που προστατεύει. Είναι πάντοτε μονάχο και ποτέ του δεν γνώρισε ούτε ένα φίλο, μιας και σκοπός της ύπαρξής του είναι να τους διώχνει όλους μακριά. Μέχρι τη στιγμή που ένα μικρό, φοβισμένο κοράκι, πέφτει τραυματισμένο εμπρός του. Το Σκιάχτρο το αγκαλιάζει στοργικά και εκείνο αναρρώνει μέσα στη ζεστή αγκαλιά του. Το μικρό κοράκι μεγαλώνει και οι δυο τους γίνονται φίλοι παράταιροι, μα καλοί. Μαζί γελούν, μαζί ονειρεύονται, μέχρι τη μέρα που εκείνο πρέπει να ακολουθήσει τη μοίρα κάθε πτηνού και να πετάξει μακριά. Το Σκιάχτρο, παρότι μένει πίσω, νοιώθει περηφάνια για τον φίλο του. Και οι εποχές περνούν με το γέρικο Σκιάχτρο στέκεται μόνο, με άδεια καρδιά, ευάλωτο εμπρός στα στοιχεία της φύσης. Ώσπου μια μέρα, καταφτάνει στον αγρό ένα κατάμαυρο κοράκι. Και στην οικεία, φιλόξενη αγκαλιά του αλλοτινού του φίλου, ακριβώς πλάι στην καρδιά του, στήνει παντοτινή φωλιά για να φιλοξενήσει την οικογένειά του!


Ένα αληθινά υπέροχο παραμύθι, βαθιά συγκινητικό και με σπουδαία μηνύματα. Για την αξία της φιλίας, τη σημασία της βοήθειας και της αλληλεγγύης, για το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία οικογένειας - όχι απαραίτητα εξ αίματος, αλλά οικογένεια καρδιάς - για τη μοναξιά, για όλα τα όμορφα που συνεπάγεται η παρουσία ανθρώπων που μας αγαπούν και τα άσχημα που επιφέρει η απουσία τους. Η Beth Ferry κατορθώνει μέσα από ένα σύντομο κείμενο, γραμμένο σε στίχους με ομοιοκαταληξία για να είναι πιο ελκυστικό στα μικρά παιδιά, να πει όλα εκείνα που θα χρειάζονταν σε άλλους σελίδες ολόκληρες για να εξηγήσουν. Εικονογραφημένο από τους ταλαντούχους αδερφούς Eric και Terry Fan, δημιουργούς των Εκεί που ο Ωκεανός συναντά τον Ουρανό και Ο Κηπουρός της Νύχτας, που είναι γνωστοί για το πόση μαγεία βάζουν στα βιβλία που ζωγραφίζουν. Έχει σκληρό εξώφυλλο, αποτελείται από 48 σελίδες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω.



Για όλους εσάς που αγαπάτε τα παιδικά βιβλία που κρύβουν κάτι μοναδικό και για όλους όσους κατανοείτε και εκτιμάτε την έννοια της φιλίας, το γέρικο Σκιάχτρο θα σας βοηθήσει να ταυτιστείτε μαζί του και να βιώσετε όλη εκείνη τη χαρά που ξεχείλισε στη δική του καρδιά, όταν ο μοναδικός του φίλος έσκυψε και του ψιθύρισε στο αυτί πως ήρθε για να μείνει!

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο, αν θέλετε να διαβάσετε απόσπασμα του βιβλίου.

1 σχόλιο